Το CNN εξηγεί πώς ουσιαστικά η Μέση Ανατολή έχει περιέλθει στη δίνη ενός περιφερειακού πολέμου.

Τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι φόβοι για έναν περιφερειακό πόλεμο ήταν έντονοι. Η σύγκρουση δεν θα περιοριζόταν στη Γάζα, ανέφεραν οι πρώτες εκτιμήσεις. Η Χεζμπολάχ θα επιτίθετο στο Ισραήλ από τον βορρά, οι Χούθι από την Υεμένη και οι Ιρανοί πληρεξούσιοι από το Ιράκ. Το Ισραήλ θα αναγκαζόταν να απαντήσει, θα ερχόταν σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν και ο ευρύτερος πόλεμος θα ήταν μπροστά μας. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, όλα αυτά έχουν γίνει πραγματικότητα.

Δύο ημέρες μετά την έναρξη της μεγαλύτερης επίθεσης βαλλιστικών πυραύλων που έχει εξαπολύσει ποτέ το Ιράν στο Ισραήλ -και καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα μάχονται επί του εδάφους με μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο- ο περιφερειακός πόλεμος είναι ουσιαστικά εδώ, υπογραμμίζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Θα υπάρξει κι άλλη κλιμάκωση;
Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν θα υπάρξει κλιμάκωση ή όχι. Η ηγεσία του Ισραήλ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Όταν το Ιράν οργάνωσε για πρώτη φορά πυραυλική επίθεση τον Απρίλιο, σε αντίποινα για ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, το Ισραήλ ήταν συγκρατημένο, πλήττοντας μόνο μια ιρανική εγκατάσταση αεράμυνας σε απάντηση. Όμως η επίθεση του Ιράν το βράδυ της Τρίτης ήταν πρωτοφανής ως προς τη σφοδρότητά της. Ωστόσο, σύμφωνα με το το CNN, παρά τα ορισμένα πλήγματα σε ισραηλινές βάσεις, οι ζημιές ήταν ελάχιστες, σχεδόν όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και ένα άτομο σκοτώθηκε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει καταφέρει να επιτύχει μια σειρά από στοχευμένα χτυπήματα σε όλη τη Μέση Ανατολή και να επιτύχει μια αξιοσημείωτη πολιτική αποκατάσταση στο εσωτερικό του.

Η εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ στον Λίβανο έχει ισοπεδώσει τον άμαχο πληθυσμό -εκτοπίζοντας περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους- αλλά έχει επιτύχει έναν πολυπόθητο στόχο: την προσωρινή, τουλάχιστον, εξουδετέρωση μιας επίμονης απειλής προς τον βορρά.

«Η εξόντωση του Νασράλα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει: Να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και να αλλάξουμε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή για χρόνια», δήλωσε ο Νετανιάχου στον απόηχο του μαζικού πλήγματος στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Δύο ημέρες αργότερα, απευθύνθηκε στους ίδιους τους Ιρανούς, λέγοντας: «Όταν το Ιράν θα είναι επιτέλους ελεύθερο, και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζει ο κόσμος, όλα θα είναι διαφορετικά».

Διαβάστε ακόμη: