Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας για τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας έναν χείμαρρο ερωτημάτων.

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ θα βρεθεί πιθανότατα αντιμέτωπη με αρκετές έρευνες μετά την απόπερα δολοφονίας του πρώην ενοίκου του Λευκού Οίκου, που άφησαν τον Ντόναλντ Τραμπ με ένα μάγουλο γεμάτο αίμα και ένα τραύμα στο πάνω δεξί αυτί του, ενώ ένας υποστηρικτής του σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Μέσα στη σύγχυση που επικρατεί γύρω από τους πυροβολισμούς, το πένθος για τον έναν νεκρό στο πλήθος και την ανησυχία για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ένα πράγμα είναι σαφές: Αυτό θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερο. Δεν έχει υπάρξει δολοφονία Αμερικανού προέδρου εδώ και 60 χρόνια.

«Βρεθήκαμε χιλιοστά μακριά από το να χάσουμε τον πρώην πρόεδρο Τραμπ από μια δολοφονία», δήλωσε ο πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, Τζόναθαν Γουάκροου, στο CNN. «Αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ», είπε, λέγοντας ότι η Μυστική Υπηρεσία θα πρέπει να καταλάβει τι πήγε στραβά και πώς ο δράστης μπόρεσε να πυροβολήσει καθαρά τον πρώην πρόεδρο.

Η Μυστική Υπηρεσία εκπαιδεύεται τακτικά για μια ποικιλία σεναρίων, «συμπεριλαμβανομένου του χειρότερου σεναρίου μιας απόπειρας δολοφονίας εναντίον ενός από τους προστατευόμενούς της» δήλωσε στη Wall street Journal ο Τσαρλς Μαρίνο, ο οποίος υπηρέτησε ως εποπτεύων πράκτορας στη Μυστική Υπηρεσία του προέδρου Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του.

Ο Μαρίνο είπε ότι η έρευνα που θα ακολουθήσει από το FBI πιθανότατα θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό της ασφάλειας για τη συγκέντρωση, «συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης των πόρων και του τρόπου με τον οποίο ο δράστης μπόρεσε να πάρει μια υπερυψωμένη θέση επίθεσης έξω από τον ασφαλή χώρο της εκδήλωσης χωρίς να εντοπιστεί και να εξουδετερωθεί πριν πέσουν οι πυροβολισμοί».

Τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν τώρα στην Κίμπερλι Τσίτλε, τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, μία βετεράνο της υπηρεσίας που ανέλαβε καθήκοντα το 2022, μετά από μια ταραχώδη περίοδο κατά την οποία αντιμετώπισε αντιπαραθέσεις σχετικά με τον χειρισμό των τηλεφωνικών αρχείων για τη φονική εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ένας κυβερνητικός παρατηρητής δήλωσε ότι η υπηρεσία διέγραψε πολλά από τα μηνύματα κειμένου που εστάλησαν κατά τη διάρκεια ενός διημέρου γύρω από την επίθεση στο Καπιτώλιο, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα κενά ασφαλείας και στις ενέργειες του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εισβολής. Η Μυστική Υπηρεσία δήλωσε ότι τα δεδομένα των τηλεφώνων ορισμένων υπαλλήλων χάθηκαν κατά τη διάρκεια μιας προσχεδιασμένης, όπως την αποκάλεσε, τεχνολογικής αλλαγής και αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση. Η Τσίτλε επέστρεψε στη Μυστική Υπηρεσία αφού εργάστηκε ως ανώτερη διευθύντρια στην PepsiCo North America επιβλέποντας τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό και την επιχειρησιακή συνέχεια.

Στην προηγούμενη θητεία της στη Μυστική Υπηρεσία, ήταν η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως βοηθός διευθυντή προστατευτικών επιχειρήσεων. Ο διορισμός της ως επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας την κατέστησε τη δεύτερη γυναίκα διευθύντρια της υπηρεσίας. Όταν την διόρισε διευθύντρια, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο ίδιος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, γνώρισαν την Τσίτλε όταν υπηρετούσε στην ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του.

Διαβάστε ακόμη