Τα στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στρατιωτικές βάσεις του Ιράν που πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μέρες Μετάνοιας» τα ξημερώματα του Σαββάτου (26.10.24) και το γεγονός ότι η Τεχεράνη φαίνεται ότι δεν αντιδρά, για την ώρα, δυναμικά, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν για να απομακρυνθεί η Μέση Ανατολή από τον ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως τονίζει σε ανάλυσή του το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Στην επίθεση κατά του Ιράν, η οποία ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμμετείχαν περίπου 100 ισραηλινά F-15, F-16, F-35, αεροσκάφη προειδοποίησης, ηλεκτρονικού πολέμου και διάσωσης. Τα αεροσκάφη έμειναν έξω από τον εναέριο χώρο του Ιράν, ενώ οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε τρεις μεγάλες πόλεις: Τεχεράνη, Χουζεστάν και Ιλάμ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Axios το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει, μέσω τρίτων (μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών) το Ιράν από την Παρασκευή για την επικείμενη επίθεση, ενώ σύμφωνα με τη «Washington Post» οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προκαλέσουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση.

«Μπορεί να ακούγεται περίεργο, διότι επί ώρες, όπως φαίνεται, ισραηλινά αεροσκάφη διέσχιζαν ελεύθερα τον ιρανικό εναέριο χώρο, επιτιθέμενα προφανώς κατά βούληση σε στόχους και αεράμυνα. Ήταν, θα μπορούσατε να σκεφτείτε, ακριβώς το είδος της κλιμάκωσης που θα οδηγούσε το Ιράν να ανεβάσει τους τόνους και να εκτοξεύσει χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους που θα έπεφταν βροχή στις πόλεις του Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί», τονίζει στην ανάλυσή του ο Βρετανός δημοσιογράφος του Sky News, Dominic Waghorn.

Όπως εξηγεί, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο. «Εδώ και μήνες, το Ισραήλ και το Ιράν προσπαθούν να συμπεριφέρονται σκληρά, ενώ προσπαθούν απεγνωσμένα να τον αποφύγουν. Η χθεσινοβραδινή επιχείρηση δεν είναι διαφορετική».

«Οι λόγοι είναι σαφείς. Το Ιράν δεν έχει την πολυτέλεια να τα βάλει με το Ισραήλ και ενδεχομένως με τις ΗΠΑ σε μια μάχη που δεν θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει. Η οικονομία του είναι διαλυμένη, οι “πληρεξούσιοι” και οι σύμμαχοί του (Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι) πλήττονται και η νομιμοποίησή του έχει καταστραφεί εντελώς μετά τη βίαιη καταστολή της εσωτερικής αναταραχής», αναφέρει.

«Το Ισραήλ θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να δώσει μεγαλύτερη μάχη με τους αγιατολάχ, προκειμένου να καταστρέψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων τους. Χωρίς αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη αυτό θα ήταν αδύνατο και αυτό αποκλείστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν από νωρίς. Αλλά ο κίνδυνος ενός πολύ μεγαλύτερου πολέμου Ιράν – Ισραήλ ήταν πολύ πραγματικός και πολύ επικίνδυνος», σημειώνει.

«Όταν σε χτυπάνε, χτυπάς πιο δυνατά»

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι κανόνες της ζούγκλας της Μέσης Ανατολής εξακολουθούν να ισχύουν: όταν σε χτυπάνε, χτυπάς πιο δυνατά. Αν αποτύχεις να το κάνεις αυτό φαίνεσαι αδύναμος κάτι που είναι επικίνδυνο», τονίζει ο Waghorn και επισημαίνει:

«Έτσι, όταν το Ισραήλ σκότωσε τους πιο σημαντικούς συμμάχους του Ιράν, έναν από αυτούς στην ίδια του την πρωτεύουσα, οι Ιρανοί φάνηκαν αδύναμοι και έπρεπε να απαντήσουν. Σε εκδίκηση για τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, εκτόξευσαν μερικές εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ. Σειρά του Ισραήλ να φανεί αδύναμο. Έπρεπε και αυτό να ανταποδώσει τα χτυπήματα».

Όμως, μελετώντας τις επιλογές του, έπρεπε να επιλέξει μια «μεσοβέζικη λύση». Έπρεπε να δώσει μια δυναμική απάντηση για να γίνει μάθημα στους Ιρανούς, όχι όμως τόσο δυναμική που θα τους έκανε να φανούν ακόμα πιο αδύναμοι και έπρεπε να τα ξανακάνουν όλα από την αρχή, εξηγεί ο Βρετανός δημοσιογράφος,.

Πριν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, μέσω διαύλων όπως οι «New York Times», Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν καταστήσει σαφές ότι μια ισραηλινή επίθεση είτε σε πετρελαϊκές είτε σε ατομικές εγκαταστάσεις θα ήταν πιθανό να προκαλέσει άλλη μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους αρκετά μεγάλη ώστε η πρώτη να μοιάζει με παιχνίδι βελάκια.

«Αλλά αν χτυπήσετε στρατιωτικές μας βάσεις, αποθήκες όπλων κλπ και μπορεί απλά να μην κάνουμε τίποτα ως αντίποινα», φέρονται να διαμήνυσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι.

Εξέλιξη που ικανοποίησε τους Αμερικανούς που έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση στον πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην ακούσει τα γεράκια στην κυβέρνησή του που υποστηρίζουν την πυρηνική επιλογή.

Το Ισραήλ φαίνεται να έχει ακούσει την Ουάσινγκτον και μέχρι στιγμής τα σημάδια από το Ιράν είναι επίσης ενθαρρυντικά.

«Η προοπτική ενός περιφερειακού πολέμου που θα απορροφήσει ξένες δυνάμεις και θα συνταράξει τη Μέση Ανατολή μοιάζει πιο μακρινή σήμερα το πρωί, ανεξάρτητα από τα πυροτεχνήματα πάνω από την Τεχεράνη», καταλήγει στην ανάλυσή του το Sky News.

Διαβάστε ακόμη: