Η διαδικασία πίσω από το βάψιμο στο αμάξωμα των οχημάτων είναι συχνά μια επίπονη εργασία που καταναλώνει πολλές ώρες, μερικές φορές μέρες, μεταξύ των διαφόρων τμημάτων ειδικά όταν πρόκειται για πιο σύνθετα σχέδια.

Έχοντας αυτό κατά νου, η κορυφαία εταιρεία ψηφιακών τεχνολογιών, ABB Robotics, έχει αναπτύξει ένα ρομπότ για να βοηθήσει σε αυτήν την εργασία.

Εξοπλισμένο με 1.000 ακροφύσια στην τυπωμένη κεφαλή, το ρομπότ «βλέπει» έργα τέχνης και προβαίνει σχεδιαστικές εργασίες οι οποίες ολοκληρώνονται σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Με την ονομασία «Pixel Paint», αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε μία μόνο στρώση και ανοίγει την πόρτα στην αγορά εξατομικευμένου σχεδιασμού για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ειδικότερα, το λογισμικό εικονικής θέσης σε λειτουργία Robot Studio και με την ASTI Mobile Robotics αποτελεί πλέον μέρος της οικογένειας της ABB, τα δε Αυτόνομα Κινητά Ρομπότ (AMR) είναι κρίσιμα για βελτιωμένα ενδολογιστικά στοιχεία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η ABB έχει επίσης πρωτοπορήσει στη χρήση των co-bots. Ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών, η ABB μπορεί να προμηθεύσει το Pixel Paint με το ρομπότ ζωγραφικής IRB 5500 ή με ένα ρομπότ χειρισμού υψηλής ακρίβειας.

Εκτός από το ρομπότ, τα τρία βασικά στοιχεία του συστήματος Pixel Paint είναι η κεφαλή inkjet, ένα πακέτο ελέγχου δοσομέτρησης και το λογισμικό προγραμματισμού.

Τα 1.000 ακροφύσια σε μόλις 100 mm και τα σταγονίδια επιτρέπουν εφαρμογές σε διάφορα μεγέθη που κυμαίνονται με ρυθμό άνω των 1.000 σταγονιδίων ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο του πάχους και της επικάλυψης του φιλμ βαφής, εξασφαλίζει εξαιρετικά ευκρινή ορισμό των άκρων της βαφής, ενώ εξαλείφει τη σπατάλη χρώματος.

Το πακέτο λογισμικού περιλαμβάνει ένα φιλικό προς τον χρήστη εργαλείο προγραμματισμού που επιτρέπει τον προγραμματισμό εκτός σύνδεσης για εύκολη ρύθμιση και δοκιμή διχρωμιών και άλλων πολύπλοκων εφαρμογών βαφής.

Η τεχνολογία ενισχύει τη βιωσιμότητα της κατασκευής, αφαιρώντας την ανάγκη για υλικά κάλυψης και επιπλέον αερισμό, που μειώνει τις εκπομπές ρύπων εξοικονομώντας ταυτόχρονα νερό και ενέργεια. Διαφορετικά χρώματα βαφής εφαρμόζονται γρήγορα, με το προϊόν να κυκλοφορεί στο χρωματοπωλείο μόνο μία φορά. Για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αυτό μπορεί να μειώσει στο μισό το χρόνο παραγωγής και να μειώσει το κόστος έως και 60%.