Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του έργου «Έξυπνοι ενεργειακά δήμοι» (Smart Energy Municipalities
Project-SEMP) στην Αλβανία, το οποίο αποτελεί ελβετική πρωτοβουλία εμπνευσμένη από το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο (European Energy Award).

Οπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο πλαίσιο του project, οι δήμοι Κορυτσάς, Πρεμετής και Μπερατίου προέβησαν στην εγκατάσταση χιλιάδων φώτων LED, με στόχο την ενεργειακή μετάβαση και την προώθηση της ποιότητας των συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελβετίας κ. Philipp Arnold, καθώς και οι επικεφαλής των τριών ως άνω δήμων, οι οποίοι δήλωσαν ότι με την εγκατάσταση των συγκεκριμένων φώτων στις πόλεις τους, συνδυάζεται η βελτίωση της ποιότητας της φωταγώγησης των δρόμων με την εξοικονόμηση της ενέργειας. Παράλληλα, και οι τρείς από κοινού υπογράμμισαν ότι η σωστή διαχείριση της ενέργειας, η μείωση κατανάλωσης και η προώθηση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων τους.

Με το συγκεκριμένο project αξίας 1,6 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 1.711 φώτων LED σε μήκος 13,5 χιλιομέτρων, συντελείται, ουσιαστικά, μια σημαντική μείωση, κατά περίπου 660 MWh, της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας κατά σχεδόν 70%, σε σύγκριση με τη χρήση συμβατικών τεχνολογιών.

Επιπλέον, αρωγοί στην προσπάθεια της «ενεργειακής» ευαισθητοποίησης από τα σχολεία, ο Επιτετραμμένος της ελβετικής Πρεσβείας, επισκέφθηκε το σχολείο ‘Nonda Bulka’, στην Πρεμετή, προκειμένου να συμμετάσχει σε σεμινάριο που διεξήχθη, στο πλαίσιο του εν θέματι πρότζεκτ, από δασκάλους ειδικευμένους στον φλέγον ζήτημα της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη: