Ενημερωτική εκδήλωση της Alpha Bank με οικοδεσπότες τους Β. Ψάλτη και Γ. Εμίρη και τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και πλήθους εταιρικών Πελατών. Παρεμβάσεις από τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Μαργ. Σχοινά, τους Αν. Υπουργούς Θ. Σκυλακάκη και Ν. Παπαθανάση και τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ Ευτ. Βασιλάκη.

Τη σαφή βούληση και ετοιμότητα της Τράπεζας να πρωτοστατήσει στην επόμενη ημέρα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας σηματοδότησε η εκδήλωση “Business Tomorrow” της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 εταιρικών Πελατών και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, Στελεχών της Tράπεζας.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε επί τη ευκαιρία της λειτουργίας της πλατφόρμας παροχής δανείων με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είχε ως στόχο την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις λύσεις που προσφέρει η Alpha Bank. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν τόσο στην ενίσχυση, με κεφάλαια κίνησης, της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων, όσο, κυρίως, στην πρόθεση της Τράπεζας να στηρίξει με συνέπεια επενδυτικά σχέδια που ενισχύουν την εξωστρέφεια, την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο CEO του Ομίλου κ. Βασίλης Ψάλτης και ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking κ. Γιάννης Εμίρης.

Βασίλης Ψάλτης: «Αποστολή της Alpha Bank είναι να σταθεί στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας προόδου»

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του που σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την επίδειξη αποφασιστικότητας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – την Πολιτεία, το τραπεζικό σύστημα και τον επιχειρηματικό κόσμο – προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία των κοινοτικών ταμείων για ένα μέλλον ανθεκτικότητας και ανάπτυξης για τη χώρα.

«Αποστολή της Alpha Bank σε αυτό το νέο περιβάλλον είναι να σταθεί στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας προόδου. Όχι μόνον με την αξιοποίηση της ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσης, αλλά και με την εμπειρία και την υψηλή εξειδίκευση των εκατοντάδων Στελεχών μας σε όλη την Ελλάδα. Η δική μας αποστολή είναι να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες, να προετοιμαστούν εγκαίρως για το νέο διεθνές περιβάλλον, να διαγνώσουν ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο απαντά καλύτερα στις ανάγκες τους και, φυσικά, να τους συνδράμουμε, στην πορεία ωρίμανσης και επιτυχίας του επιχειρηματικού τους σχεδίου», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που δημιουργούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες, προκειμένου να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρηματοοικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε πως μαζί με τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς πόρους, προσφέρεται «μία μοναδική ευκαιρία στη γενιά μας να καλύψει το επενδυτικό κενό περίπου Ευρώ 100 δισ. που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση».

Εξειδικεύοντας τις προϋποθέσεις ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως η Πολιτεία «πρέπει να παραμείνει αμετακίνητη στη στρατηγική της επιλογή για αναβάθμιση των υποδομών, την απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά και να συνεχίσει την ήδη καρποφορούσα προσπάθεια για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και τη Δικαιοσύνη». Αναφορικά με τον ρόλο των τραπεζών, και ειδικότερα της Alpha Bank, ανέφερε πως κύρια ευθύνη είναι η ισχυρή στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, όχι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, απλώς με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, «αλλά και με δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας που χρηματοδοτούν νέα επιχειρηματικά σχέδια». Τέλος, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank ανέδειξε την ανάγκη κινητοποίησης του ίδιου του επιχειρηματικού κόσμου «του πιο κρίσιμου παράγοντα στην εξίσωση της ανάπτυξης», εξηγώντας πως η επιτυχία του όλου εγχειρήματος της ανάπτυξης εδράζεται στην αποφασιστικότητα των επιχειρήσεων να αναλάβουν την πρωτοβουλία, δεσμεύοντας κεφάλαια για νέες επενδύσεις.

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Εμβληματικό υπερ-όπλο το ΤΑΑ»

Το τρίπτυχο ανάπτυξη, επενδύσεις και επιχειρηματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.

Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως «εμβληματικό υπερ-όπλο και μία ιστορική τομή για την Ευρώπη», καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιείται από κοινού δανεισμός, στη βάση ενός απόλυτα ισοσκελισμένου κοινοτικού προϋπολογισμού, για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε κράτη μέλη «με σκοπό την ανάκαμψη από μία κοινή κρίση και την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας και της συνοχής των οικονομιών και των κοινωνιών μας».

Τονίζοντας τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις παραγωγικές δυνάμεις της, με έμφαση τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων ιδίως των μικρομεσαίων, «για να μπορέσουμε να εξελίξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με λίγο πάνω από Ευρώ 30 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που προβλέπεται να κινητοποιήσουν έως και Ευρώ 60 δισ. σε επενδύσεις στη χώρα την επόμενη πενταετία». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα Ευρώ 12,7 δισ. δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την παροχή κεφαλαίων, «για την άμεση στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως είναι και η Alpha Bank».

Ομιλίες Θ. Σκυλακάκη και Ν. Παπαθανάση

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά το χαιρετισμό του, σημείωσε πως το δανειοδοτικό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ύψους Ευρώ 12,7 δισ., θα χορηγηθεί στις επιχειρήσεις χωρίς καμία ανάμειξη από πλευράς Δημοσίου και κάλεσε τις επιχειρήσεις να υποβάλουν, άμεσα, τα επενδυτικά τους σχέδια προς τις τράπεζες, «ώστε να αποκτήσουν το πλεονέκτημα στο ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο, ύψους 0,35%, που συνοδεύει τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης». Επιπρόσθετα, ανέφερε πως είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ηλεκτρονικά – διαδικασία μάλιστα, που από 1.6.2022 καθίσταται υποχρεωτική, προσθέτοντας πως είναι έτοιμο και το Μητρώο Αξιολογητών για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε οι αξιολογητές να ελέγχουν την επιλεξιμότητα των επενδυτικών έργων, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους επενδυτικούς φορείς.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε σε όλο το εύρος των αναπτυξιακών εργαλείων που προσφέρει η Πολιτεία, ώστε να υποστηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε τόσο τις δυνατότητες που θα προσφέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προς τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και κατανομή των πόρων στους κλάδους της οικονομίας, όσο και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Νόμος περί Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και ο Νόμος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, που ενισχύει επενδυτικά σχέδια στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Συζήτηση Στελεχών Wholesale Banking της Αlpha Bank: «Το στοίχημα για το αύριο»

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου, με τη συμμετοχή των Στελεχών της Alpha Bank κ. Τηλέμαχου Γεωργάκη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εμπορικής Τραπεζικής, κ. Νίκου Νεζερίτη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων και κ. Ευάγγελου Καλαμάκη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank.

Ο κ. Γεωργάκης ανέφερε πως η Alpha Bank διαθέτει την αποφασιστικότητα και την ισχυρή τεχνογνωσία να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορές με το παρελθόν, καθώς, όπως εξήγησε, «οι χρηματοδοτήσεις σήμερα βασίζονται κατά κύριο λόγο στη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την ικανότητά της να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της από τις λειτουργικές της ροές». Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η Τράπεζα στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με επίκεντρο τη μεγέθυνση, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, ενώ υπογράμμισε το τεράστιο απόθεμα τεχνογνωσίας και εμπειρίας, που διαθέτει η Τράπεζα τόσο στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και των κλάδων του τουρισμού, της βιομηχανίας, των έργων υποδομών, της ενέργειας και της ναυτιλίας.