Ημέρα της Alpha Bank  είναι σήμερα, καθώς η τράπεζα ανακοινώνει στις 9.30 το πρωί τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2021 και το αναθεωρημένο στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο εστιάζει τόσο στον περιορισμό των προβληματικών της δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, όσο και στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Και τις λεπτομέρειες για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ, την οποία αποκάλυψε πρώτο το radar, μία αύξηση που έχει χαρακτηριστεί ως «αναπτυξιακή». Την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων θα ακολουθήσει η ενημέρωση αναλυτών και  διεθνών αναλυτών στις 11 το πρωί.

Όλα τα μάτια είναι καρφωμένα σήμερα στην «αναπτυξιακή» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –το ύψος και οι όροι θα ανακοινωθούν σήμερα- της Alpha Bank.

Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα, «η προτεινόμενη  άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank,  προασπίζοντας ταυτόχρονα την αξία της επένδυσης των υφιστάμενων μετόχων».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο CEO της τράπεζα κ. Βασίλης Ψάλτης αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει ένα «επιθετικό» σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ώστε να περιοριστούν σε ποσοστό κάτω από το 10%.

Στόχος της Alpha bank είναι να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας και τα νέα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σήμερα λοιπόν αναμένεται να ανακοινωθεί και νέα τιτλοποίηση, ή επέκταση της τιτλοποίησης Cosmos, όπως και επέκταση των πακέτων πώλησης προβληματικών δανείων, το συνολικό ύψος των οποίων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 6-7 δις ευρώ, από 3,3 δις ευρώ, που προέβλεπε το πλάνο που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 .

O CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης

H Alpha Bank  είναι πιθανό να αυξήσει το εύρος της τιτλοποίησης Cosmos από τα 2δις ευρώ, στα 4 με 5 δις ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η τράπεζα έχει ανακοινώσει την τιτλοποίηση  Cosmos, ύψους 2 δισ ευρώ, η οποία περιλαμβάνει στο 50% μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια,  22% καταναλωτικά,  23% μικρά επαγγελματικά και   5% μεγάλα επιχειρηματικά. Και δύο πωλήσεις προβληματικών δανείων συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το πακέτο  Orbit, ύψους 900 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει σε ποσοστό 91%  «κόκκινα»  καταναλωτικά, 6% μικρά επαγγελματικά  και 3% στεγαστικά.  Και το  Project Sky, ύψους 400 εκατ ευρώ που περιλαμβάνει  48% στεγαστικά, 45% επιχειρηματικά και 4% καταναλωτικά δάνεια. Εκτιμάται ότι και το ύψος των πακέτων που θα δρομολογηθούν προς πώληση θα είναι υψηλότερο.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η ομάδα του κ. Βασίλη Ψάλτη βρίσκεται σε επαφές και  συζητήσεις με  funds, παρουσιάζοντας το στρατηγικό της σχέδιο για πιο επιθετική μείωση των προβληματικών της δανείων.

Από την πλευρά του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ΤΧΣ, στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του τριετούς αναπτυξιακού σχεδίου της Alpha Bank, καθώς η  κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας θα συμβάλλει  στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών –ειδικά για να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά δάνεια- αλλά και για να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες μετά  την λήξη των προγραμμάτων στήριξης λόγω της πανδημίας, συζητήθηκε και στο Ecofin το Σαββατοκύριακο.

Μεταξύ των άλλων οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν και στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.