H γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και ο αμερικανικός οίκος Jefferies παραμένουν αγοραστές (συστάσεις Buy) για τη μετοχή της Alpha Bank με τιμές στόχους στα 2,20 ευρώ και τα 2,55 ευρώ, αντίστοιχα.
Ο γερμανικός οίκος επισημαίνει ότι η Alpha Bank παρέδωσε ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, σύμφωνα ή και ελαφρώς καλύτερα από τις προβλέψεις στις περισσότερες γραμμές, με την κύρια διαφορά να προέρχεται από τις προβλέψεις και τις εμπορικές συναλλαγές, οδηγώντας σε υπερκάλυψη των καθαρών κερδών κατά 8%.
«Με τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ήδη μειωμένα στο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (QoQ), τα καλά επίπεδα δραστηριότητας στήριξαν τις αμοιβές παρά την εποχικότητα. Το κόστος παραμένει υπό έλεγχο, ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες συνεχίζουν να μειώνονται, παρά τον αντίκτυπο από τις πωλήσεις. Συνολικά, τα σταθερά κέρδη οδήγησαν σε δείκτη απόδοσης RoTE 13,5% το πρώτο τρίμηνο (πρόβλεψη για το 2024 σε πάνω από 13%), ενισχυμένα επίσης από τη συσσώρευση κεφαλαίου, με τον δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 να βρίσκεται ήδη στο 14,6%», εξηγεί η Deutsche Bank. H Alpha Βank επανέλαβε τις προβλέψεις της για φέτος και σχολίασε ότι οι τάσεις κατά τη διάρκεια του τριμήνου είναι ότι «οι κίνδυνοι κλίνουν προς τα πάνω». Η τράπεζα αποφάσισε επίσης να διαχωρίσει τη διανομή στους μετόχους μεταξύ τους μερίσματος και της επαναγοράς μετοχών σε 50-50.
Από την πλευρά της η Jefferies, εκτιμά ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τριμήνου στα 211 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν 17% πάνω από το consensus, με τα προ προβλέψεων κέρδη να είναι 7% καλύτερα λόγω των καλύτερων εσόδων (συναλλαγές και προμήθειες) με χαμηλότερο κόστος. Τα κέρδη προ φόρων ήταν 11% μπροστά λόγω των χαμηλότερων απομειώσεων. Ο δείκτης CET1 του 14,3% ήταν 30 μ.β. κάτω από το consensus.
Tα βασικά σημεία είναι τα ακόλουθα:
– Το NII ήταν εντός των στόχων και μειωμένο κατά 4% σε τριμηνιαία βάση. Το beta των καταθέσεων ήταν υψηλότερο στο 17% στην Ελλάδα από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ το μείγμα των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 25% (καθοδήγηση για 32%). Η Alpha σχολίασε ότι η δυναμική των NII παραμένει θετική και ίσως ελαφρώς καλύτερη από την αναμενόμενη για το 2024. Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση, με τα εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου να αυξάνονται κατά 1% σε ετήσια βάση.
– Οι προμήθειες ήταν 2% καλύτερες με διαδοχική αύξηση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την τραπεζική ασφαλιστική, ενώ οι συνολικές προμήθειες αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση σε όλα τα προϊόντα και τους τομείς.
– Τα έξοδα ήταν 2% καλύτερα με χαμηλότερες αμοιβές κεφαλαίων εξυγίανσης και περαιτέρω βελτιστοποιήσεις αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και τις επενδύσεις.
– Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6,0% ήταν σταθερός σε τριμηνιαία βάση με το σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα να παραμένει αμετάβλητος λόγω της ισχυρότερης θεραπείας και τις αποπληρωμές που αντιστάθμισαν την αναταξινόμηση κρατικών δανείων ύψους 110 εκατ. ευρώ.
–Ο δείκτης CET1 στο 14,6% ήταν αυξημένος κατά 30 μ.β. σε τριμηνιαία βάση με 67 μ.β. οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου.
– Η Alpha αύξησε τις υποτιθέμενες διανομές της ως ποσοστό επί της κεφαλαιοποίησης της για την περίοδο 2024-2026 σε πάνω 30% (από πάνω από 25%). Όσον αφορά τα 122 εκατ. από τα κέρδη του 2023 (ποσοστό διανομής 20%), η Alpha επιδιώκει να το μοιράσει 50/50 μεταξύ μερίσματος σε μετρητά και επαναγοράς μετοχών (υπό την προϋπόθεση της έγκρισης).
– Η Alpha σχολίασε ότι οι τάσεις στο πρώτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν τις προοπτικές για το έτος με τους κινδύνους να κλίνουν ανοδικά, σε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων επιτοκίων και βραδύτερη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης λιανικής.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός σήμερα: Έρχεται εκρηκτικό κοκτέιλ με αφρικανική σκόνη και ζέστη – Ποιες περιοχές θα περάσουν δύσκολα
- Γρηγόρης Αρναούτογλου για Δημήτρη Σταρόβα: Είναι σαν αδελφός μου, δεν μπορώ να το διαχειριστώ
- Γιορτή στη Victoria’s Secret: Οι «άγγελοι» επιστρέφουν μετά από έξι χρόνια
- Χρήστος Μάστορας: Αποκάλυψε το νέο του τραγούδι – Στο βίντεο δείχνει τη Γαρυφαλλιά Καληφώνη