Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι ένας τύπος τροφικής δυσανεξίας που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις. Τείνουν να συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει εσφαλμένα τις πρωτεΐνες στα φιστίκια ως επιβλαβείς, προκαλώντας αλλεργική επίθεση.
Τα φιστίκια είναι ένα από τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα και οι αλλεργίες στα φιστίκια τείνουν να επιμένουν στην ενήλικη ζωή πιο συχνά από τις αλλεργίες σε άλλα τρόφιμα.
Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι συχνές, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες.
Ο επιπολασμός των αλλεργιών στα φιστίκια φαίνεται να αυξάνεται και υπολογίζεται ότι περίπου το 2,9 τοις εκατό του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχει από την πάθηση.
Αντιμετώπιση των αλλεργιών στα φιστίκια είναι μέσω της Στοματικής Βλεννογονικής Ανοσοθεραπείας
Ένας τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών στα φιστίκια είναι μέσω της Στοματικής Βλεννογονικής Ανοσοθεραπείας (Oral Mucosal Immunotherapy, OMIT), μιας μορφής ανοσοθεραπείας.
Το OMIT στοχεύει να απευαισθητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα σταδιακά στοχεύοντας ειδικά τους βλεννογόνους μέσα στο στόμα.
Το OMIT περιλαμβάνει τη χορήγηση μικρών ποσοτήτων εκχυλίσματος αλλεργιογόνου στον στοματικό βλεννογόνο, μια πρακτική που πιστεύεται ότι προκαλεί ανοσολογικές αλλαγές, οδηγώντας σε ανοχή και όχι αλλεργική απόκριση την επόμενη φορά που ένα άτομο συναντήσει το αλλεργιογόνο.
Τώρα, οι επιστήμονες έχουν εφεύρει έναν τύπο οδοντόκρεμας που χρησιμοποιεί το OMIT για να μειώσει τις πιθανότητες να παρουσιάσουν αντίδραση τα άτομα με αλλεργία στα φιστίκια.
«Το OMIT χρησιμοποιεί μια ειδικά διαμορφωμένη οδοντόκρεμα για να μεταφέρει αλλεργιογόνες πρωτεΐνες φιστικιών σε περιοχές της στοματικής κοιλότητας», δήλωσε ο αλλεργιολόγος William Berger, MD, μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας και συγγραφέας της μελέτης.
«Το OMIT ως μηχανισμός παροχής πρωτεΐνης φιστικιού έχει μεγάλες δυνατότητες απευαισθητοποίησης από τροφικές αλλεργίες. Λόγω της στοχευμένης παράδοσής του και της απλής διαχείρισής του, υποστηρίζει τον στόχο της βελτιωμένης συμμόρφωσης.»