Δίνοντας σε μικρά μωρά – μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών – μικροσκοπικές μπουκιές απαλού φυστικοβούτυρου θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις αλλεργίες στα φιστίκια, λένε οι επιστήμονες.

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια κρίσιμη ευκαιρία κατά τον απογαλακτισμό να μειωθούν οι περιπτώσεις αλλεργίας κατά 77%.

Λένε ότι η συμβουλή της κυβέρνησης για τον απογαλακτισμό – που λέει ότι δεν υπάρχουν στερεά μέχρι περίπου έξι μήνες – πρέπει να αλλάξει.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ολόκληροι ή ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί και τα φιστίκια αποτελούν κίνδυνο πνιγμού και δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η τρέχουσα οδηγία του NHS λέει ότι το φιστίκι (θρυμματισμένο, αλεσμένο ή βούτυρο) μπορεί να εισαχθεί από την ηλικία των έξι μηνών περίπου.

Τα μωρά είναι έτοιμα για την πρώτη τους στερεή τροφή εάν μπορούν :

  • να μείνουν σε καθιστή θέση, κρατώντας το κεφάλι τους σταθερό
  • να συντονίζουν τα μάτια, τα χέρια και το στόμα τους, ώστε να μπορούν να δουν το φαγητό τους, να το σηκώσουν και να το βάλουν στο στόμα τους
  • να καταπιούν το φαγητό, αντί να το φτύσουν

Η αλλεργία στα φιστίκια έχει αυξηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με περίπου ένα στα 50 παιδιά να επηρεάζονται τώρα. Οι τροφικές αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που μπερδεύει κάτι αβλαβές ως σοβαρή απειλή.

Για μερικούς, ακόμη και μια μικρή ποσότητα φιστικιού μπορεί να οδηγήσει σε μια τόσο συντριπτική ανοσολογική αντίδραση που γίνεται απειλητική για τη ζωή. Η αλλεργία στα φιστίκια έχει γίνει τόσο συχνή που ορισμένα σχολεία απαγορεύουν το συστατικό. Υπήρχαν μακροχρόνιες συμβουλές για την αποφυγή τροφών που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Κάποια στιγμή, κάποτε είπαν στις οικογένειες να αποφεύγουν τα φιστίκια μέχρι το παιδί τους να γίνει τριών ετών. Ωστόσο, τα στοιχεία τα τελευταία 15 χρόνια το έχουν ανατρέψει. Αντίθετα, η κατανάλωση φυστικιών ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται ακόμη – και μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τον φίλο από τον εχθρό – μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις, λένε οι ειδικοί.

Σημαίνει επίσης ότι η πρώτη εμπειρία του σώματος με το φιστίκι είναι στην κοιλιά όπου είναι πιο πιθανό να αναγνωριστεί ως τροφή παρά στο δέρμα, όπου μπορεί να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί ως απειλή.

Άλλες μελέτες έχουν προτείνει την εισαγωγή άλλων τροφών που συνδέονται με αλλεργίες – όπως το αυγό, το γάλα και το σιτάρι – επίσης μείωσε νωρίς την αλλεργία.