Ως κίνηση απελπισίας για να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ερμηνεύεται η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η οποία δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει ατζέντα.

Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητείται και η συζήτηση στη Βουλή θα καταλήξει σε μια ακόμη ψυχρολουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά κατέθεσε την πρόταση μομφής, η οποία δεν έχει στόχο την κυβέρνηση αλλά το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Νευρική κρίση

Είχε προηγηθεί το γκάλοπ του ALPHA που εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ισοδύναμα.

Η δημοσκόπηση προκάλεσε νευρική κρίση στην Κουμουνδούρου.

Σε έξαλλη κατάσταση ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας.

Η επικοινωνία έγινε και ο γνωστός επιχειρηματικός παράγοντας τον παρέπεμψε στον Πάνο, όπως του είπε, γιατί αυτός δεν ασχολείται με τα κανάλια.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να ζητήσει εξηγήσεις από τον… κύριο Πάνο, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η γείωση.

Στόχος το ΠΑΣΟΚ

Σε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του εκτιμήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλεται και υπονομεύεται από τα μεγάλα συμφέροντα, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν δυναμική στο ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να πιάσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

ΚΙΝΑΛ: Σε καθεστώς καραντίνας Βενιζέλος – Φλωρίδης – Διαμαντοπούλου

Στη σύσκεψη αυτή έπεσε και η ιδέα της πρότασης μομφής.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναδείξει την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και να πολώσει το κλίμα, επιτιθέμενος σκληρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην Κουμουνδούρου πίστευαν ότι η πρόταση μομφής θα αναδείκνυε και τις αντιθέσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους σε διαφοροποίηση Λοβέρδου από την επίσημη γραμμή.

Μάχη για την αντιπολίτευση

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς να πάμε σε πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα τις χάσει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Στην Κουμουνδούρου η στρατηγική τους επικεντρώνεται να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση για να έχει ρόλο.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, τότε το πιθανότερο είναι το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει διαλυτικές καταστάσεις.

Επικίνδυνος τακτικισμός

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα σε έναν επικίνδυνο τακτικισμό.

Στην προσπάθειά του να διαμορφώσει κλίμα πόλωσης για να περιορίσει τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες μετά την πρόταση μομφής.

Υιοθετεί απόλυτα τον καταγγελτικό λόγο.

Εμφανίζεται ως θύμα των ισχυρών διαπλεκόμενων συμφερόντων και βεβαίως επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα έντασης στα πανεπιστήμια και τους χώρους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη μηχανισμούς.