Υψηλοί τόνοι και σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής αναμένονται στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση, την οποία κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτοξεύοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Στις 18:20 ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη μάχη πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης η οποία ανοίγει με τις τοποθετήσεις δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Δ. Τζανακόπουλος και Μ. Ξενογιαννακοπούλου), θα ακολουθήσουν κύκλοι 12 ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, ένας από τα υπόλοιπα κόμματα) ενώ θα παρεμβάλλονται υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν: ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μίλτος Βαρβιτσιώτης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Η συζήτηση προβλέπεται εφ’ όλης της ύλης και σε υψηλούς τόνους, αν και το κουμπί της ενεργοποίησης του «ισχυρότερου όπλου» της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάτησε ξαφνικά η Κουμουνδούρου, κυρίως εξαιτίας της αποτυχίας διαχείρισης της κακοκαιρίας «Ελπίς», από πλευράς της κυβέρνησης.

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα ξεκινούν στις 10:00 ενώ ο τελευταίος κύκλος τοποθετήσεων θα περιλαμβάνει τους πολιτικούς αρχηγούς. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Το προεδρείο της Βουλής υπολογίζει πως έως τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή λειτουργεί υπό αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που σημαίνει πως το ανώτατο όριο βουλευτών εντός της Ολομέλειας είναι 100. Στην ονομαστική θα ψηφίζουν ανά ομάδες των 100 με φυσική παρουσία εκτός και αν βρίσκονται σε αποστολή της Βουλής ή σε καραντίνα.

Διευρυμένη ατζέντα

Διευρύνοντας, άλλωστε, επί της αρχής, το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη διάρκεια της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αιτιολόγησε χθες την κοινοβουλευτική του πρωτοβουλία, αθροίζοντας κατά την τοποθέτησή του ως λόγους μομφής κατά της κυβέρνησης: την πανδημία, την ακρίβεια, την «κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων», τη «διαφθορά του επιτελικού κράτους», την «τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία» και την «ερντογανοποίηση της πολιτικής ζωής».

Η βεντάλια των ζητημάτων που άνοιξε χθες ο κ. Τσίπρας θα απαντηθεί σημείο προς σημείο, κατά πληροφορίες, στη διάρκεια του τριημέρου, το οποίο θα κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής, με ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ακολουθήσει η καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

«Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο»

Με δεδομένο ότι το άθροισμα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων υπέρ της πρότασης μομφής δεν καθιστά δυνατή την «έξοδο» της κυβέρνησης, η οποία διαθέτει πλειοψηφία 157 βουλευτών, η κίνηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερμηνεύεται ως «κίνηση εντυπωσιασμού» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με το Μέγαρο Μαξίμου να αξιοποιεί την ευκαιρία, για ανασύνταξη των δυνάμεών του μετά την «Ελπίδα», αλλά πρωτίστως για να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά το κυβερνητικό έργο στην Υγεία, την Παιδεία, την οικονομία και τις επενδύσεις, όπως τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Προχωράμε με επιτυχίες και αδυναμίες, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Έχουμε το θάρρος να λέμε τι δεν πήγε καλά και να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε «αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες και πρωτόγνωρες κρίσεις αυτά τα 2,5 χρόνια. Θα συζητηθεί και αυτό, και οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους».

Στον αντίποδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέδωσε την πρωτοβουλία του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανάγκη εξαέρωσης της έντασης στο εσωτερικό του κόμματός του, εκτιμώντας πως «η πρόταση δυσπιστίας έγινε εξαιτίας της εντεινόμενης απαξίωσης και φθοράς του κ. Τσίπρα ο οποίος βλέπει να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του».