Για το μετρό της Θεσσαλονίκης, τις παθογένειες του παραγωγικού μοντέλου, τις προκλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και τις ευκαιρίες από τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, μίλησε ο πρόεδρος και CEO του AKTOR , κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, στο 4ο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο υποδειγματικό, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στον σταθμό Ελ. Βενιζέλος, τον χαρακτήρισε ως τον ωραιότερο στον κόσμο. «Είναι ένα αξιοθέατο, ένα σταθμός τον οποίο μπορεί να επισκεφθεί κάποιος χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το μετρό».
«Η δουλειά που έγινε είναι εξαιρετική», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το μετρό συνδυάζει δύο πράγματα: πρώτον τι δεν πρέπει να γίνεται, δηλαδή τις παθογένειες που υπάρχουν στα δημόσια έργα και δεύτερο τι πρέπει γίνεται με μια διαφορετική προσέγγιση, ώστε ένα έργο να παραδοθεί εμπροθέσμως και αρτίως.
Τόνισε ότι το όσα έγιναν το τελευταίο έτος στο μετρό Θεσσαλονίκης, είναι ένα δείγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των χαμηλότερων βαθμών της διοίκησης με έναν εργολάβο που είναι σε θέση να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.
«Ο AKTOR έχει καλή τεχνική ικανότητα. Υπάρχουν κι άλλοι» διευκρίνισε.
Οι ημερομηνίες
Εξηγώντας τι ήταν αυτό που συνετέλεσε στο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, είπε ότι ο ορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό: χρειάστηκε να σταματήσει ο ένας εταίρος να κατηγορεί τον άλλο, και να «μην κουνάει ο ένας το δάκτυλο στον άλλο» για το ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις.
«Τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά, αλλά απεδείχθη πως όταν υπάρχει συνεργασία τα καταφέρνουμε» επεσήμανε.
Νέο παραγωγικό μοντέλο και παθογένειες
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι υπάρχουν παθογένειες κι ότι χρειάζεται να μεταβληθεί το παραγωγικό μοντέλο , ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά που έρχονται μετά το 2032.
«Έχει αλλάξει σημαντικά το perception της ελληνικής οικονομίας. Ήταν δύσκολο. Τώρα θέλουμε ένα μοντέλο που θα πάει πέρα από το 2032. Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε» είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομία δεν προσελκύει τις ξένες επενδύσεις που εκείνος θα ήθελε να βλέπει.
«Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διαπιστώσει ποια είναι τα προβλήματα. Είναι ουσιώδες να επιτύχουμε την αναστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι είναι μία βασική παράμετρος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικον0μίας. Και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να παραταθεί ώστε να απορροφηθεί στο σύνολό του.
Ο κ. Εξάρχου υποστήριξε επίσης ότι επί τη βάσει του Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να χτιστεί το νέο παραγωγικό μοντέλο.
Στις κατασκευές υπάρχει μεγάλη αδράνεια, είπε, υπάρχει μεγάλο ανεκτέλεστο και αυτό αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.
Ωστόσο, για να υπάρξει ανάπτυξη και μετά από αυτό θα πρέπει να υπάρξουν νέες επενδύσεις και να κινηθεί η οικονομία.
Θεσμικό πλαίσιο των κατασκευών
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των κατασκευών, φέροντας για μία ακόμα φορά ως παράδειγμα το μετρό Θεσσαλονίκης και την αποφασιστικότητα που σημειώθηκε αναφορικά με τις αρχαιότητες: «Ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση. Πήραν μία απόφαση και αυτή εκτελέστηκε με επιτυχία και οδήγησε στην ολοκλήρωση του έργου»
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές επίσης, τις εγγυητικές επιστολές και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για το ποιοι εργολάβοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δημόσια έργα.
Ανέφερε παράλληλα, ότι τα έργα θα πρέπει να δημοπρατούνται ώριμα, να έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι απαλλοτριώσεις.
Εταιρικός ανασχηματισμός
Ερωτηθείς για τον εταιρικό ανασχηματισμό της εταιρείας, το χαρακτήρισε ως ένα πολύ σημαντικό βήμα, αποκαλύπτοντας ότι συζητούν επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
«Όταν είμαστε σε αυτή την περίοδο και έχουμε σημαντική κερδοφορία, όλα είναι λαμπρά. Όταν αυτό σταματά έχεις μία απότομη πτώση στις ανεκτέλεστες ροές. Δημιουργούμε ένα πυλώνα ανανεώσιμων ώστε να υπάρχουν. Η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που έχουμε είναι στην 3ετία ή στην 5ετία να είμαστε έτοιμοι να δηλώσουμε ροές από αλλού. Το σχέδιο προχωράει» υπογράμμισε και τόνισε ότι η σημαντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καταδεικνύει ότι οι μέτοχοι συνδράμουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Οι τράπεζες
Ερωτηθείς τέλος για την Attica Bank είπε: «Εμείς το είδαμε ως ευκαιρία».
«Η πλήρης εξυγίανση της Attica Bank επιτεύχθηκε, έχει καθαρά ίδια κεφάλαια, δεν χρωστάει αναβαλλόμενο φόρο, δεν έχει κόκκινα δάνεια και είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει ένα κομμάτι του επιχειρείν που δεν έχει πρόσβαση στις μεγάλες τράπεζες», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πιστεύει στο business plan της Attica Bank.
Διαβάστε ακόμη:
- Deutsche Bank: Το χρηματιστήριο Αθηνών στην κορυφαία δωδεκάδα σε απόδοση το 2024
- Γερμανικά ΜΜΕ για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ένα από τα ομορφότερα του κόσμου»
- Χριστούγεννα: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά
- Προς το Χρηματιστήριο Αθηνών η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη