Ο Άλεξ Σπίρο θεωρείται κάτι σαν τον «Μίδα» της δικηγορίας στις ΗΠΑ, καθώς όποια υπόθεση και μάλιστα πολύκροτη (καθώς έχει υπερασπιστεί μια πλειάδα πλουσίων και διάσημων) αναλαμβάνει, στο τέλος βγαίνει από τις δικαστικές αίθουσες κερδισμένος.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο ίδιος ένας «celebrtity», αφού εξαιτίας των υποθέσεων που αναλαμβάνει, οι συνεντεύξεις του και οι εμφανίσεις του στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι συχνό φαινόμενο.

Απόφοιτος του πανεπιστημίου Tufts και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και εταίρος στην Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, διαθέτει μια γοητεία η οποία κατά πως φαίνεται σαγηνεύει πελάτες και ενόρκους. Αυτό το «μαγικό άγγιγμα» είναι το κλειδί που του άνοιξε τις πόρτες για να εκπροσωπεί μερικές από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον πλανήτη. Φήμες λένε ότι ο εγωισμός του είναι ίδιου επιπέδου με τους πελάτες που εκπροσωπεί, αλλά μάλλον αυτή είναι μια πτυχή του χαρακτήρα του την οποία οι δικαστικές νίκες που καταγράφει στο «παλμαρέ» του την καθιστούν δίχως σημασία. 

Οι υποθέσεις

Ο Σπίρο εκπροσώπησε τον Ρόμπερτ Κραφτ, τον ιδιοκτήτη των New England Patriots, ο οποίος κατηγορήθηκε για παρενόχληση στο ινστιτούτο μασάζ Orchids of Asia στο Τζούπιτερ της Φλόριντα (οι κατηγορίες αποσύρθηκαν). Υπερασπίστηκε τον 22χρονο γιο του βιομήχανου Πίτερ Μπραντ και του σούπερ μόντελ Στέφανι Σέιμουρ όταν ο νεαρός άνδρας, μεθυσμένος στο αεροδρόμιο JFK, γρονθοκόπησε έναν αστυνομικό (οι κατηγορίες αποσύρθηκαν με ποινή για κοινωνική εργασία). Βοήθησε τον Άλεκ Μπάλντουιν όταν ο ηθοποιός πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε έναν οπερατέρ με ένα όπλο στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» (οι κατηγορίες απορρήφθηκαν). Έχει εκπροσωπήσει τον Jay-Z σε πολλές δικαστικές διαμάχες και τη Megan Thee Stallion, όταν ο Tory Lanez την πυροβόλησε σε ένα πάρτι. Επίσης έχει εκπροσωπήσει την Κιμ Καρντάσιαν σε μια σειρά δικαστικών αγωγών.

Η περίπτωση του Έλον Μασκ

Ωστόσο η υπόθεση η οποία τράβηξε τα βλέμματα και απασχόλησε την κοινή γνώμη, ήταν η μήνυση κατά του Έλον Μασκ από τον σπηλαιολόγο Βέρνον Άνσγουορθ που είχε συμμετάσχει στην προσπάθεια απεγκλωβισμού μιας παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας που είχε παγιδευτεί ιγα περισσότερο από δύο εβδομάδας σε μια σπηλιά που είχε πλημμυρίσει στην Ταϊλάνδη.

Ο Μασκ είχε στείλει ένα υποβρύχιο για να βοηθήσει στην επιχείρηση την οποία η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε με την αγωνία στο κόκκινο. Ο Άνσγουορθ προέβη σε μια παράταιρη δήλωση στο CNN, λέγοντας ότι το υποβρύχιο του Μασκ ήταν ένα κόλπο για δημόσιες σχέσεις.

Στη δήλωση αυτή, ήρθε η μια πιο σκληρή απάντηση του ισχυρού άνδρα της Tesla, καθώς στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter χαρακτήρισε τον Άνσγουορθ ως παιδόφιλο («pedo-guy»). Το tweet έγινε viral και ο δικηγόρος του Άνσγουορθ απείλησε να μηνύσει τον Musk για συκοφαντική δυσφήμιση.

Υπό τον φόβο των μηνύσεων, Μασκ προσέλαβε τον Σπίρο για να χειριστεί την κατάσταση την οποία όμως είχε κάνει ακόμη χειρότερη. Είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Άνσγουορθ και είχε διαγράψει το προσβλητικό tweet, όμως είχε προσπαθήσει επίσης να βρει στοιχεία εναντίον του. Προσέλαβε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, για να διερευνήσει εάν ο Άνσγουορθ, ένας Βρετανός που ζούσε με μερική απασχόληση στην Ταϊλάνδη για χρόνια, είχε ιστορίες με ανήλικα κορίτσια. 

Μετά από αρκετές ημέρες έρευνας, ο ντετέκτιβ αποκάλυψε κάποια προκαταρκτικά ευρήματα, ανάμεσα σε άλλα ότι ο Άνσγουορθ, ο οποίος ήταν εξήντα τριών ετών, είχε γνωρίσει την Ταϊλανδή φίλη του όταν ήταν έντεκα ή δώδεκα ετών. Ο Μασκ, αναθάρρησε και έγραψε στο Twitter: «Δεν νομίζεις ότι είναι περίεργο που δεν μου έκανε μήνυση;» Ο Μασκ έστειλε επίσης ένα e-mail με την ένδειξη «off the record» στον Ράιν Μακ, τον δημοσιογράφο που κάλυπτε τη υπόθεση για το BuzzFeed News, λέγοντάς του «να σταματήσει να υπερασπίζεται τους βιαστές παιδιών». Στο e-mail, ο Μασκ περιέγραψε τον Άνσγουορθ ως έναν «γέρο, άγαμο λευκό άντρα από την Αγγλία» που μετακόμισε σε μια κοινότητα γνωστή για τη σεξουαλική εμπορία «για μια νύφη που ήταν περίπου 12 ετών εκείνη την εποχή». Και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μου κάνει μήνυση». Ο Μακ δεν συμφώνησε να κρατήσει το e-mail απόρρητο και το δημοσίευσε στο BuzzFeed το δημοσίευσε.

Ο ντετέκτιβ, όπως αποδείχθηκε, ήταν ένας απατεώνας που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν και οι ισχυρισμοί που ο Μασκ είχε μεταβιβάσει στο BuzzFeed ήταν ψευδείς. Αργότερα παραδέχθηκε ότι το e-mail στον Mac είναι «ένα από τα πιο ανόητα πράγματα που έχω κάνει ποτέ». Ωστόσο, όταν ο Άνσγουορθ υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, δεν ήταν πρόθυμος να συμβιβαστεί. Ήθελε να πάει σε δίκη, αν και οι περισσότεροι ειδικοί που παρακολουθούσαν την υπόθεση πίστευαν ο Μασκ και ο Σπίρο ήταν καταδικασμένοι.

Στη δίκη που έλαβε χώρα στο Λος Άντζελες, ο Άνσγουορθ κατέθεσε ότι ο χαρακτηρισμός του παιδόφιλου τον έκανε να αισθάνεται «ταπεινωμένος και ντροπιασμένος» και ουσιαστικά αισθανόταν καταδικασμένος από την κοινή γνώμη σε «ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή». Ο Σπίρο από τη μεριά του τον χαρακτήρισε ως έναν εγωκεντρικό νταή. Το αληθινό θύμα, σύμφωνα με την υπεράσπιση του Σπίρο, ήταν ο Μασκ, ένας ιδεαλιστής και οραματιστής επιχειρηματίας που είχε τραυματιστεί άδικα από την απαξίωση του υποβρυχίου του από τον σπηλαιολόγο. Όπως δήλωσε στον Newyorker ο ίδιος ο Σπίρο, «ήθελαν η υπόθεση να στραφεί στον πλούσιο δισεκατομμυριούχο που αποφάσισε να δυσφημήσει αυτόν τον τύπο και δεν επρόκειτο να το κάνω αυτό. Θα έλεγα την ιστορία για το πώς πήγε εκεί για να σώσει αυτά τα παιδιά, όχι για τον τύπο που προσπάθησε να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας».

Διαβάστε περισσότερα