Παραβίαση στο πλαφόν περιθωρίου κέρδους, το οποίο θεσμοθετήθηκε λόγω της κρίσης ακρίβειας και του ράλι στον πληθωρισμό, εντόπισαν στις 2 πολυεθνικές εταιρείες, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα – μαμούθ, οι ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Οι ελεγκτές εντόπισαν περιπτώσεις αισχροκέρδειας σε πολλούς κωδικούς προϊόντων που πωλούνται στην Ελλάδα από τις δύο πολευθνικές: «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», τα προίόντα είναι κυρίως απορρυπαντικά, σαμπουάν, πάνες, είδη προσωπικής υγιεινής αλλά και προϊόντα καθαριότητας σπιτιού. Σε αυτή τη φάση, τα συγκεκριμένα πρόστιμα δεν αφορούν σε περιστατικά αισχροκέρδειας σε τρόφιμα.
Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», οι έλεγχοι συνεχίζονται και στον κλάδο των τροφίμων – όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο και σε παράγωγά του – τόσο σε θυγατρικές εταιρείες των δύο πολυεθνικών, όσο και σε άλλες πολυεθνικές εταιρείες.
Σκρέκας: Είχαν βάλει και επιπλέον «καπέλο» στις τιμές
«Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε προϊόντα να πωλούνται στο ράφι και το περιθώριο κέρδους που είχαν οι εταιρείες ήταν μεγαλύτερο φέτος απ’ ό,τι ήταν το 2021. Αρα, δεν είναι μόνο ότι έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες ή έχει ακριβύνει το κόστος κτήσης των προϊόντων από τον προμηθευτή τους, αλλά πήγαν και έβαλαν και επιπλέον “καπέλο” σε αυτά», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Τι σημαίνει αυτό; Αν το περιθώριο κέρδους σε ένα απορρυπαντικό ρούχων – για παράδειγμα – ήταν π.χ. 2 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, πριν ξεκινήσει η κρίση ακρίβειας και το παγκόσμιο ράλι του πληθωρισμού, πρέπει να είναι και σήμερα έως 2 ευρώ, ανεξάρτητα από την τιμή του προϊόντος. Μπορεί το προϊόν να κοστίζει 50% ακριβότερα, ωστόσο το κρίσιμο μέγεθος είναι το περιθώριο κέρδους, διότι έχουν αυξηθεί και οι πρώτες ύλες και η τιμή της ενέργειας και το κόστος παραγωγής. Συνεπώς αυτό που λέει το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι πως εντόπισε προϊόντα που είχαν φουσκωμένη τιμή όχι μόνο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά και λόγω της αύξησης του περιθωρίου κέρδους.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα να πωλούνται πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι στις ευρωπαϊκές αγορές και μάλιστα εκεί που οι καταναλωτές έχουν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα», τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ενώ όπως είπε «Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ και είναι το ανώτατο που μπορεί να επιβληθεί για κάποιον που παραβιάζει τον νόμο για αθέμιτη κερδοφορία».
«Δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη, τα νοικοκυριά πιέζονται και υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες σε αυτήν τη συγκυρία προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας. Δεν θα επιτρέψουμε ενώ μειώνεται το κόστος των προϊόντων, μειώνεται το ενεργειακό κόστος, μειώνονται (σ.σ.: οι τιμές ) οι πρώτες ύλες, κάποιες εταιρείες να διατηρήσουν ψηλά και ακριβά τις τιμές στο ράφι», υπογράμμισε ο υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ακρίβεια δεν οφείλεται στα φαινόμενα αισχοκέρδειας και ότι αυτά έχουν να προστεθούν στις υψηλές τιμές, ο υπουργός τόνισε: «Σωστά. Η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, ο ελληνικός πληθωρισμός είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης στα τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά είναι ένας μεγάλος πληθωρισμός, που πλησιάζει το 9,8% και επιμένει. Αρα, τι κάνουμε διαφορετικό από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Τρεις πρωτοβουλίες: έλεγχοι για αισχροκέρδεια, διαφάνεια στις τιμές με το e-katanalotis και πρωτοβουλίες μείωσης της τιμής και Καλάθι του νοικοκυριού».
Ερωτηθείς αν τα πρόστιμα – μαμούθ που επιβλήθηκαν στις δύο πολυεθνικές θα εισπραχθούν, ο κ. Σκρέκας είπε: «Τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν τον Αύγουστο σε 3 μεγάλες αλυσίδες εισπράχθηκαν εντός 20 ημερών».
Όπως είπε, οι συγκεκριμένες εταιρείες παραβίασαν τον νόμο για το περιθώριο κέρδους και εξήγησε: «Εμείς έχουμε ψηφίσει έναν νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε την εποχή της πανδημίας, όπου είχαμε βάλει ένα πλαφόν στο κέρδος των επιχειρήσεων. Και λέγαμε, ότι επιχείρηση, το 2023, την περίοδο που ελέγχεται δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια».
Πρόστιμα – μαμούθ στις πολυεθνικές P&G και Unilever
Όπως ανακοινώθηκε, νωρίτερα σήμερα, το ανώτατο πρόστιμο, ύψους 1.000.000 ευρώ για κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:
– Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».
– Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και, ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής. Δεν εφησυχάζουμε».
Διαβάστε ακόμη:
- Ψάχνουν λάδι ακόμη και στο… Marketplace!
- Το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα (ή κατά κόσμον Θάνος-PR expert)
- Πύθωνας έκοβε βόλτες στο παρμπρίζ ενός αυτοκίνητου εν κινήσει (ΒΙΝΤΕΟ)
- Έλλη Κοκκίνου για τα αρνητικά σχόλια στη Βανδή: Άμα φτάσουν στην ηλικία μας, να μην το φορέσουν
- Τζόρτζια Σιακαβάρα: Έδειξε τα μακριά γκρίζα μαλλιά της – Δείτε φωτογραφίες με περούκες και χωρίς