Είδος πολυτελείας γίνεται το μοσχάρι, καθώς η παρατεταμένη ακρίβειαστα τρόφιμα έχει αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των νοικοκυριών.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του μοσχαριού παραμένει αυξημένη εδώ και αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της κατανάλωσης. Τη θέση του παίρνουν κυρίως το κοτόπουλο και το χοιρινό, τα οποία θεωρούνται πιο προσιτές λύσεις για τις οικογένειες που προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.
Όπως τόνισε ο κύριος Κεσίδης η ζήτηση στο μοσχάρι ξεκίνησε να καταγράφεται από τα Χριστούγεννα και έπειτα. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κατανάλωση έχει πέσει σε αρκετές περιοχές έως και 30%.
Στη συνέχεια ο κύριος Κεσίδης χαρακτήρισε την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη για τα κρεοπωλεία, διευκρινίζοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν χάσει τους πελάτες τους, αλλά οι πελάτες δεν έχουν πλέον την ίδια οικονομική δυνατότητα. Οι καταναλωτές εξακολουθούν να επισκέπτονται τα καταστήματα, ωστόσο αγοράζουν μικρότερες ποσότητες, επιλέγουν φθηνότερα κομμάτια ή αντικαθιστούν το μοσχάρι με άλλα είδη κρέατος.
Κοτόπουλο και χοιρινό
Οι καταναλωτές έχουν αντικαταστήσει το μοσχάρι με κοτόπουλο στο καθημερινό τους τραπέζι, το οποίο αποτελεί μία από τις οικονομικότερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης. Η μετατόπιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να συγκρατείται η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, καθώς η ζήτηση δεν μπορεί να υποστηρίξει νέες μεγάλες ανατιμήσεις. Παράλληλα, όμως, η αυξημένη κατανάλωση κοτόπουλου και χοιρινού μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις και στις τιμές αυτών των προϊόντων.
Η εικόνα επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του κρέατοςγίνεται πλέον περισσότερο με βάση την τιμή και λιγότερο με βάση τις διατροφικές προτιμήσεις των νοικοκυριών.
Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να ρίξουν τις τιμές
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών, τρεις παράγοντες δημιουργούν προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης στην τιμή του μοσχαριού.
Η μικρή μείωση που έχει ήδη καταγραφεί στη χονδρική αγορά της Ευρώπης. Η πτώση υπολογίζεται μεταξύ 0,30 και 0,50 ευρώ το κιλό και, εφόσον συνεχιστεί, αναμένεται σταδιακά να περάσει και στην ελληνική λιανική αγορά.
Η συμφωνία της Mercosur,η οποία επιτρέπει την εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση τμημάτων μοσχαρίσιου κρέατος και βοοειδών από χώρες όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία. Η αύξηση της προσφοράς θα μπορούσε να λειτουργήσει περιοριστικά στις τιμές.
Τα Στενά του Ορμούζ: Χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εισήγαν ζωντανά βοοειδή από τη Γαλλία και την Ολλανδία. Η διακοπή αυτών των μεταφορών έχει αφήσει περισσότερες ποσότητες στην ευρωπαϊκή αγορά, συγκρατώντας τις τιμές. Εάν οι εξαγωγές επαναληφθούν, οι ισορροπίες ενδέχεται να αλλάξουν ξανά.