Το ράλι της ακρίβειας που έχει διαχυθεί σχεδόν σε όλη την αγορά και όλο το φάσμα της παραγωγής, καθώς και το νέο κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται να ξεσπάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε δεκάδες τρόφιμα, φέρνει πιο κοντά την απόφαση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 6% για συγκεκριμένα βασικά αγαθά.
Νέοι τιμοκατάλογοι
Ήδη οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποστείλει στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων νέους ανατιμημένους τιμοκαταλόγους, με τις αυξήσεις κατά μέσο όρο να υπολογίζονται στο 10%. Παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο, ενώ παράλληλα διατυπώνεται η αμφιβολία αν η μείωση θα φτάσει στον καταναλωτή, στην κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου.
Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς παραδέχθηκαν χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα. «Οι μειώσεις ΦΠΑ σε κάποια βασικά είδη διατροφής είναι ένα από τα εξεταζόμενα σενάρια. Όποια μέτρα όμως λαμβάνουμε υπέρ του κόσμου για να τον ελαφρύνουμε πρέπει να είναι πολύ καλά υπολογισμένα, για να μη δημιουργήσουμε ανησυχία στις αγορές ότι η κυβέρνησή μας για πολιτικούς λόγους τινάζει την μπάνκα στον αέρα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ και ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι «είναι ένα μέτρο που εξετάζεται».
Η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο είναι μεγάλη, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ακόμα και όταν αρχίσει να αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, οι τιμές όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουν αλλά θα εξακολουθήσουν να κινούνται με υψηλές ταχύτητες, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα και την ιδιωτική κατανάλωση.
Μεγάλες ανατιμήσεις
Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων έως το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Η λίστα της ακρίβειας μάλιστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όσο κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση και αυξάνονται ραγδαία τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να «κοπάσουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται από το φθινόπωρο και υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα έκτακτη κατάσταση που θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Τα κύματα ανατιμήσεων διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων να είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.
Αναλυτικότερα, η λίστα των νέων ανατιμήσεων περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:
- ρύζι (5%-50%),
- πανάκια καθαρισμού (5%-31%),
- μαγιονέζα-κέτσαπ (17% έως 26%),
- κατεψυγμένες πίτες και κριτσίνια (έως 22%),
- χαρτικά (έως 20%), τυριά (έως 20%),
- αλλαντικά (έως 17%),
- συσκευασμένα γλυκά (16%),
- ζυμαρικά και σάλτσες (2%-15%),
- βρεφικές πάνες (έως 14%),
- χαλβάς (12%),
- κονσέρβες (έως 12%),
- απορρυπαντικά (έως 12%),
- είδη σφολιάτας (11%),
- κρασί (έως 11%),
- συμπυκνωμένος χυμός (10%),
- γιαούρτια (έως 8%),
- βούτυρο (έως 8%),
- κρέατα (8%),
- συσκευασμένες σαλάτες (7%),
- γάλα εβαπορέ (6%),
- αναψυκτικά (6%),
- αλκοολούχα ποτά (6%),
- ζωοτροφές (6%),
- ελαιόλαδο (5%),
- φρέσκο γάλα (5%),
- σοκολάτες (5%),
- βρεφικό γάλα (4%),
- παγωτά (έως 4%). και
- μπάρες δημητριακών (4%).
Οι περισσότερες από τις παραπάνω ανατιμήσεις πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές μέσα στον Ιούνιο, ενώ κάποιες θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις αρχές Ιουλίου.