Σχεδόν 50 χρόνια μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι οι Beatles δεν θα συνέχιζαν μαζί ως μπάντα, κυκλοφορεί το τελευταίο τραγούδι που δημιούργησαν μαζί τα τέσσερα αγόρια από το Λίβερπουλ και πίσω από το οποίο κρύβεται μία συγκινητική ιστορία. 

Το 1994 η χήρα του John Lennon, Yoko Ono, έδωσε στον Paul McCartney μία κασέτα με demo κομμάτια, που έγραφε πάνω Για τον Πολ. Η κασέτα περιλάμβανε φωνητικά του John από τα τραγούδια τους Free as a Bird και Real Love. Ο McCartney σε συνεργασία με τον George Harrison και τον Ringo Starr επεξεργάστηκαν στο στούντιο τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν ξανά στο project Anthology. To τρίτο κομμάτι, που είχε συνθέσει ο John και είχε τίτλο Now and Then, ήταν γραμμένο μόνο με φωνή και πιάνο και λόγω της έλλειψης τεχνικών μέσων εκείνη την εποχή, ήταν αδύνατον να γίνει σωστή επεξεργασία του, ώστε να κυκλοφορήσει κι αυτό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον The Guardian, στον George το κομμάτι δεν άρεσε καν.

To 2001, μετά το θάνατο του Harrison, οι δύο εναπομείναντες Beatles δεν θέλησαν να ασχοληθούν ξανά με την κληρονομιά που τους είχε αφήσει ο John. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι πέρυσι, όταν ο Paul αποφάσισε, μετά και το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Peter Jackson για τη μπάντα, να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που είχε στα χέρια του ο σκηνοθέτης και να ανασυστήσει το κομμάτι. Η χήρα του George, Olivia, είχε δηλώσει πως ο «ήσυχος Beatle» θα ήταν πολύ χαρούμενος αν είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσει την ηχογράφηση του κομματιού με τους φίλους του. Έτσι, ο Paul σε συνεργασία με τον παραγωγό Giles Martin, γιο του πρώην παραγωγού τους George Martin, δούλεψε το κομμάτι από την αρχή, απομονώνοντας τη φωνή του John και τη μελωδία του πιάνου, προσθέτοντας μέσα σε αυτό το σόλο που είχε εμπνευστεί ο George σχεδόν 20 χρόνια πριν και, στέλνοντας τα αρχεία στον Ringo, του ζήτησε να συμπληρώσει τα ντραμς. Κι έτσι φτιάχτηκε το τελευταίο κομμάτι των Beatles, 43 χρόνια μετά τη δολοφονία του John Lennon.

Το κομμάτι περιλαμβάνει τη μουσική συνεισφορά και των 4 μελών της μπάντας, από διαφορετικές χρονικές περιόδους, ένα γεγονός πολύ σημαντικό από πολιτισμικής άποψης – κι όχι μόνο επειδή πρόκειται για το επίσημο τέλος μίας μουσικής εποχής. Για την ολοκλήρωση του κομματιού έγινε χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς όμως αυτά να διαστρεβλώνουν την ουσία του, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, καθώς έπεσε στους ώμους τριών ανθρώπων η προσπάθεια να αποδοθεί με βάση μία κασέτα που δεν ακουγόταν καλά όλη η φιλοσοφία της αποδεκατισμένης μπάντας.

Οι φανς δεν ξαφνιάστηκαν τόσο με την ανακοίνωση του τελευταίου τραγουδιού, ωστόσο υπάρχουν κάποιες φωνές που θεωρούν πως είναι δύσκολο οι νέες γενιές να μάθουν τι είναι οι Beatles από αυτό το κομμάτι, για μία σειρά από λόγους, όπως π.χ. εξαιτίας του ότι ο John δεν ήταν ο βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών τους. Η απάντηση σε αυτό βέβαια είναι πως αν κάποιος θέλει να ανακαλύψει μία από τις μεγαλύτερες μπάντες που δημιουργήθηκαν ποτέ, τότε πρέπει να ξεκινήσει από τα κομμάτια που έγραφαν όταν ήταν όλοι μαζί. 

Η παραγωγή είναι υψηλού επιπέδου, ήδη στο YouTube έχει κυκλοφορήσει ένα μίνι κλιπ που περιγράφει την ιστορία του κομματιού, που επίσημα θα είναι διαθέσιμο για streaming στις 2 Νοεμβρίου, στις 16:00 ώρα Ελλάδας και στη δημοφιλή πλατφόρμα έχει ανεβεί και ο ήχος από το ντέμο του, μόνο με τη φωνή του John και την ερμηνεία του στο πιάνο. Το κομμάτι θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο, κασέτα και CD, ενώ θα συμπεριληφθεί και σε νέες εκδώσεις του Κόκκινου και του Μπλε Άλμπουμ.

Αν αγαπάτε τους Beatles, τότε το παρακάτω video θα σας συγκινήσει και θα σας ιντριγκάρει ξανά για την ιστορία του συγκροτήματος που καθόρισε τη σύγχρονη μουσική και ποπ κουλτούρα.

Διαβάστε ακόμη: