Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για τη μεταβίβαση ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε παράταση.

Οι παράγοντες της αγοράς ζητούν παράταση ακόμη και δύο μηνών, καθώς επικρατεί το αδιαχώρητο σε συμβολαιογραφικά γραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, πριν ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Η αλλαγή των αντικειμενικών, σε συνδυσμό με την εκπνοή της διορίας για τακτοποιήσεις αδήλωτων τετραγωνικών και την έναρξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, οδήγησαν σε έκρηξη της ζήτησης για φθηνές μεταβιβάσεις.

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο της παράτασης είναι ανοικτό, λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Ήδη μέσω της πλατφόρμας myProperty υποβλήθηκαν το 2021 ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.