Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, με φόντο την υπόθεση των S-300 στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ο Ακάρ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δει τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας που δεν συνάδουν με τη φιλία ή το συμμαχικό πνεύμα.

Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας σημείωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα, δε, με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Χουλουσί Ακάρ επεσήμανε πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας».

Στο ΝΑΤΟ το θέμα των S-300

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου έρχονται ενώ η Άγκυρα αναμένεται να παρουσιάσει στο ΝΑΤΟ ντοκουμέντα με το υποτιθέμενο «κλείδωμα» των ελληνικών S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ αρχεία για την παρενόχληση από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν πτήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τα ίδια αρχεία αναμένεται να τα παραδώσει και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών – μελών της συμμαχίας.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την ταχύτητα με την οποία προχωρά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν η Άγκυρα αποφάσιζε για τη συμπαραγωγή F-35 με τις ΗΠΑ πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε καν στα σχέδιά της την αγορά Rafale, Belhara, πυραυλικών συστημάτων και F-35.

Υπενθυμίζεται ότι και ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος, Ομέρ Τσελίκ,  εξαπέλυσε επίθεση κατά της χώρας μας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα, με το κλείδωμα των F-16 τήρησε εχθρική στάση και ξεπέρασε τα όρια”. Επανέφερε παράλληλα τις ανυπόστατες αιτιάσεις για δήθεν ελληνικές παραβιάσεις και για τα ελληνικά νησιά, υποστηρίζοντας ότι “H δράση της Ελλάδας στον εναέριο χώρο μας, στις θαλάσσιες περιοχές μας, όπως και στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά δεν έχει καμία σχέση με τους νόμους και το δίκαιο».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν ενεπλάκη και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας δηλώνοντας ότι «υπάρχει μια ελληνική αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνησή πως παρέδωσε τη χώρα στις ξένες δυνάμεις» είπε ενώ στο στόχαστρο έβαλε για μία ακόμη φορά και τη Γαλλία, επιτιθέμενος στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως «εστιάζει όλη την εξωτερική πολιτική της χώρας του στην εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν».

Διαβάστε ακόμη: