H πλατφόρμα Airbnb υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά και να επισκέπτονται διεθνείς προορισμούς, μιας και η πανδημία τα δύο τελευταία χρόνια τους το στέρησε. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των κρατήσεων στα καταλύματα που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, κατάφεραν να αγγίξουν τα επίπεδα του 2019. Την ίδια στιγμή και στις ΗΠΑ, οι κρατήσεις στις αστικές περιοχές έχουν ανακάμψει πλήρως.

H εταιρεία ανέφερε κέρδη ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αν και τα αστικά κέντρα ανέκαθεν αποτελούσαν ιδιαίτερα σημαντικούς και κερδοφόρους προορισμούς για τις επιχειρήσεις της Airbnb, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτό άλλαξε. Οι μη αστικές περιοχές αποδείχθηκαν πιο δημοφιλείς προορισμοί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν περισσότερο την ηρεμία και τις υπαίθριες δραστηριότητες. Ο θόρυβος και ο επικίνδυνος λόγω της πανδημίας συνωστισμός των αστικών κέντρων δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικός.

Ερχόμενοι στο σήμερα, αυτό έχει αλλάξει. Οι κρατήσεις καταλυμάτων σε αστικές περιοχές αρχίζουν να αυξάνονται, αντιπροσωπεύοντας το 49% του συνόλου για τους τρεις τελευταίους μήνες. Επίσης, οι κρατήσεις τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα προπανδημικά επίπεδα.

Η Μεγαλύτερη αλλαγή στα ταξίδια

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η συνθήκη της remote εργασίας λόγω πανδημίας, κατάφερε να ωφελήσει κατά κάποιο τρόπο την εταιρεία, καθώς οι άνθρωποι που πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια, παρέμεναν στα καταλύματα πολύ περισσότερο. Σχεδόν το ένα τέταρτο των κρατήσεων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 διαρκούσαν κατά μέσο όρο τέσσερις εβδομάδες ή και περισσότερο, καθώς η δυνατότητα της τηλεργασίας έδωσε τη δυνατότητα να συνδυαστεί η γνωριμία με μια ξένη πόλη, με την εργασία.

Δύο χρόνια μετά την πανδημία, είναι σαφές ότι τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν αλλάξει, καθώς η remote εργασία έχει αποδεσμεύσει πολλούς ανθρώπους από την ανάγκη να βρίσκονται σε ένα γραφείο κάθε μέρα.

Τα πιο κοντινά ταξίδια και οι πιο ήσυχοι προορισμοί εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά στις προτιμήσεις των ανθρώπων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι διεθνείς προορισμοί δεν έχουν αρχίσει να κερδίζουν ξανά έδαφος. Οι άνθρωποι αν και έχουν θορυβηθεί από την μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με ενδείξεις δε χάνουν το ενδιαφέρον τους απέναντι στα ταξίδια. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα είχε λιγότερες ακυρώσεις κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους. Μάλιστα, οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι στα τέλη Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Αναμφίβολα, τα νούμερα δείχνουν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη της πλατφόρμας όχι μόνο διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, φέτος τον Αύγουστο η ζήτηση για καταλύματα μέσω του Airbnb ήταν μόνο 19,6% χαμηλότερη συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019, με την πληρότητα να αγγίζει το 70%. Η προτίμηση που έδειξαν οι Έλληνες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης όταν έληξαν οι περιορισμοί των εσωτερικών μετακινήσεων, οδήγησε σε εντυπωσιακή άνοδο των εγχώριων κρατήσεων μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.

Συνολικά το 2021, τα έσοδα της Airbnb άγγιξαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι απώλειες μειώθηκαν στα 352 εκατομμύρια δολάρια, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της ως εταιρείας. Τα έσοδα του τριμήνου έως την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 75% σε ετήσια βάση αγγίζοντας τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Airbnb ανέφερε ότι αναμένει τα συνολικά έσοδα τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, να φτάσουν έως και 1,48 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη χώρα μας το ποσοστό των Ελλήνων που προτιμά ένα κατάλυμα Airbnb έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2019.