Καλεσμένη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου «The 2Night Show» ήταν η Αιμιλία Υψηλάντη.
Η ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα παιδικά της χρόνια, τις σπουδές που παράτησε για χάρη της υποκριτικής καθώς και για το κίνημα #MeToo και την δική της εμπειρία «χειραγώγησης» που δεν κατήγγειλε ποτέ.
Η Αιμιλία Υψηλάντη αν και σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ οικονομικά, τελικά δεν ακολούθησε το επάγγελμα γιατί ήθελε να γίνει ηθοποιός.
«Οι γονείς μου ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, δεν είχαν να μου δώσουν προίκα, οπότε έπρεπε να σπουδάσω για να ζήσω, να έχω πτυχίο. Αν δεν είχες πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν ήσουν ένας άνθρωπος στην ελίτ. Το αστείο είναι ότι οι γονείς μου μου είπαν ότι πρέπει να βγάλω μια ανώτατη σχολή για να γίνω ηθοποιός. Εγώ τους εξαπάτησα τους γονείς μου. Τους είπα ότι θέλω να πάμε στην Αθήνα για να σπουδάσω. Τους είπα ότι θέλω να πάω στο Πολυτεχνείο. Πήγα και πήρα όλα τα βιβλία, πήγα και ένα φροντιστήριο για δύο μήνες και μετά τα έκλεισα και είπα θα γίνω ηθοποιός. Όταν συνειδητοποίησα τι έκανα, κατάλαβα ότι τους γονείς μας πρέπει να τους συμπονούμε για το τι έχουν τραβήξει».
Η ηθοποιός μίλησε και για τη σχέση της με τους γονείς της: «Η μητέρα μου ήταν πολύ μοντέρνα και ο πατέρας μου ανοιχτών αντιλήψεων. Προφανώς είχαν και τα συντηρητικά. Μας πρόσφεραν τα πάντα και δεν μας έλεγαν ποτέ όχι. Ήταν της αντίληψης μην εμποδίσεις, αλλά βάλε και έναν όρο. Εγώ πήγα στη σχολή του Κουν. Το επάγγελμα το ’60 δεν είχε την καλύτερη φήμη. Όταν πήγα στη σχολή του Κουν, επειδή δεν προσέχαμε την εμφάνισή μας, φορούσαμε μαύρα και με ρώταγε η μητέρα μου γιατί είμαι έτσι.
Ήταν άνθρωποι σχετικά συντηρητικοί, δεν είχαμε καμία σχέση εμείς με την Αριστερά στην οικογένεια. Μία εβδομάδα πριν από εκλογές την πήρε μια φίλη της και της είπε ότι είμαι υποψήφια με το ΚΚΕ. Δεν είπε κάτι. Όταν δεν ήμουν πια η κόρη της Μαρίας, αλλά ήταν η μητέρα της Αιμιλίας, ένιωθε περηφάνια, ακόμα και γι αυτά που δεν της άρεσαν», τόνισε η Αιμιλία Υψηλάντη.
Αιμιλία Υψηλάντη: Το κίνημα MeToo και η δική της εμπειρία
Μιλώντας για το κίνημα #Metoo η Αιμιλία Υψηλάντη είπε πως αν υπήρχε τη δεκαετία του ‘ 60 θα είχαν καταρρακωθεί πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου ενώ μοιράστηκε τη δική της εμπειρία «χειραγώγησης» που δεν κατήγγειλε ποτέ.
«Θα είχαν καταρρακωθεί πολλά και μεγάλα ονόματα αν υπήρχε τότε. Άλλο το έργο των ανθρώπων και άλλο ο ίδιος ο άνθρωπος. Με τον ίδιο τρόπο και αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης θα έπρεπε να τα βγάλουμε από τα μουσεία, αν δούμε τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Πρέπει να τα ξεχωρίζουμε. Είναι μια καινούρια μέρα για το ανθρώπινο είδος. Κάθε βήμα που ξορκίζει πράγματα και φόβο…
Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν συμβαίνουν κάποια πράγματα, έχουμε όλοι ένα μερίδιο ευθύνης, όχι μόνο ο θύτης. Το περιβάλλον ευθύνεται που δεν βοηθάει το θύμα και δεν σταματάει τον θύτη. Έχω βρεθεί θύμα χειραγώγησης από συνάδελφο, αλλά δεν μπορούσα να τον καταγγείλω, γιατί θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το έκανε για να γίνω καλύτερη. Ο αλληλοσεβασμός δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ο πιο ισχυρός θέλει να τον εξουσιάσει τον άλλον» είπε η Αιμιλία Υψηλάντη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.
https://www.youtube.com/watch?v=V_iw9vgWeco&ab_channel=Zappitshow