Η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας και η πολιτιστική εταιρεία Αιγιναία παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό το έργο «Ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο Αίγινας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Πρόκειται για ένα συνεργατικό έργο, που έχει στόχο τη συλλογή, φύλαξη και ανάδειξη φωτογραφικού υλικού που αφορά την Αίγινα, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή των κατοίκων στη διάρκεια του 20ού αιώνα, και το οποίο βρίσκεται ως επί το πλείστον στα χέρια ιδιωτών. Το έργο είναι σε εξέλιξη και εμπλουτίζεται καθημερινά. Στοχεύει στο να αποτελέσει μία κιβωτό της Αίγινας, διασώζοντας πλήθος εικόνων από μια πραγματικότητα που δεν υπάρχει πια.

Το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας είναι πλέον προσβάσιμο στο διαδίκτυο (www.dpaa.gr).

Το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, είναι ανοιχτής πρόσβασης και υλοποιείται από δύο καταξιωμένους πνευματικούς φορείς του νησιού. Οι φωτογραφίες ως τεκμήρια, είναι μάρτυρες του παρελθόντος, ακόμα κι αν η πρόθεση των φωτογράφων δεν ήταν αυτή. Συνδέονται άμεσα με τη διάσωση και τη διατήρηση της προσωπικής, πολιτισμικής ή κοινωνικής μνήμης. Ήδη πολλοί Αιγινήτες έσπευσαν να εμπιστευθούν υλικό από τα οικογενειακά τους αρχεία, εμπλουτίζοντας τις καταγραφές που πραγματοποιούνται από την ομάδα που συντονίζει το έργο. Η ομάδα, που συναντιέται σε τακτές ημερομηνίες στον χώρο της φιλόξενης Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης, ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα τεκμηρίωσης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, και ευχαριστεί όσους προσφέρουν υλικό στο έργο.

Μαθητές και μαθήτριες στο εξατάξιο σχολείο της Αίγινας (ως σχολείο χρησιμοποιείτο τότε το κυβερνείο του Καποδίστρια)
Στην ομάδα έργου που συντόνισε την πρώτη φάση του έργου, συμμετείχαν από πλευράς της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας ο Γ. Καλόφωνος και ο Ν. Κουκούλης. Από πλευράς της Αιγιναίας συμμετείχαν ο Γ. Μπόγρης, η Α. Λεούση, η Ντ. Χατζίνα, η Ε. Σταμπόγλη. Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης η Μ. Απλαδά (ΠΑΔΑ), η Α. Λουίζου και ο Γ. Γκαρής.

Η Ιουλία Περσάκη με την αδερφή της Φωτεινή Μπουρδάρα (το γένος Σκαραμαγκά) και την ανηψιά της Καλλιόπη στον Ναό της Αφαίας, 1952

Η ιδέα προέκυψε από το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκφράζεται από πολύ κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τέτοιο φωτογραφικό υλικό που αναρτάται ωστόσο περιστασιακά, συχνά χωρίς την αναγκαία τεκμηρίωση ή τη δυνατότητα αναζήτησης αντίστοιχων τεκμηρίων. Το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας, βασίζεται στη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων προκειμένου να καταστεί ένα εργαλείο έρευνας και διάσωσης του σύγχρονου πολιτισμού του νησιού. Άγνωστες στιγμές της καθημερινής ζωής του τόπου, σημαντικές επέτειοι, αλλαγές στο τοπίο, καταγράφονται και γίνονται άμεσα διαθέσιμα μέσα από ένα εύχρηστο, ανοικτό, διαρκώς εμπλουτιζόμενο αρχείο. Η Συντονιστική Επιτροπή, πλαισιώθηκε ήδη από ομάδα εθελοντών, και το σκανάρισμα, η τεκμηρίωση και ανάρτηση γίνεται στον χώρο της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης με τεχνικό εξοπλισμό που παραχωρεί ο φορέας για το έργο.

Διαβάστε ακόμη