Στην απόφαση – έκπληξη να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που αυξάνει το κόστος δανεισμού από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού σφυροκόπησε την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα, λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον, με τους αναλυτές να είναι ωστόσο διχασμένοι.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε με ψήφους 8-1 την αύξηση των επιτοκίων και με ψήφους 9-0 να διατηρηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύθηκε σε υψηλό 10ετίας τον Νοέμβριο, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να αυξάνεται κατά 5,1% ετησίως, από 4,2% τον Οκτώβριο, επίπεδα υπερδιπλάσια από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

Νέο φιάσκο Fed: Σύσφιξη αλλά… όχι σύσφιξη