Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η περίοδος που παραδοσιακά φέρνει το λεγόμενο Santa Claus rally στις αγορές.

O S&P 500 έκλεισε χθες με άνοδο σχεδόν 1,4%, μπαίνοντας με το «δεξί» σε αυτή την περίοδο που παραδοσιακά φέρνει κέρδη στη Wall Street και η οποία αποτελείται από τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς και τις δύο πρώτες του νέου έτους.

Από το 1969, ο S&P 500 έχει δώσει κατά μέσο όρο κέρδη 1,3% στις 7 συνεδριάσεις της περιόδου του Santa Claus rally, σύμφωνα με τα στοιχεία του The Stock Trader’s Almanac.

«Είτε οφείλεται στην αισιοδοξία για το νέο έτος που έρχεται, στις καταναλωτικές δαπάνες των γιορτών, στο γεγονός ότι οι traders βρίσκονται σε διακοπές και οι οργανισμοί κλείνουν τα βιβλία τους ή απλά στο πνεύμα των γιορτών, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι ‘ταύροι’ τείνουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη», έγραψε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial σε έκθεσή του.

Ήδη, οι μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες σημειώνουν διψήφια κέρδη για το 2021, καθώς έχουν λάβει ώθηση από την ανάκαμψη της οικονομίας και την υποστηρικτική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Όμως, οι επενδυτές έρχονται τώρα αντιμέτωποι με μία σειρά από ανησυχίες, από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, τη σύσφιξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της μετάλλαξης Όμικρον έως τους φόβους για επιβράδυνση.

Οι αγορές έχουν σημειώσει έντονες διακυμάνσεις από τη στιγμή που εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον στη Ν. Αφρική, στα τέλη Νοεμβρίου, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο sell off. Έκτοτε, οι μετοχές ανέκτησαν μέρος των απωλειών, για να βρεθούν σε νέο ιστορικό υψηλό, έπειτα από τις ενθαρρυντικές ενδείξεις γύρω από τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης.

Έτσι, ο φετινός Δεκέμβριος έχει υπάρξει ένας από τους πιο ευμετάβλητους για τον S&P 500 από το 1987. Ο δείκτης σημειώνει κατά μέσο όρο μεταβολή 1,1% την ημέρα.