Σε χαμηλό μήνα υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα λόγω των lockdown για τον κορωνοϊό και για τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ επισκίασαν την ανακούφιση από την εκλογική νίκη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου. Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 2,0% και ο γερμανικός DAX 1,9%.

Το ευρώ ενισχύεται μετά την επανεκλογή του κεντρώου Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, καθησυχάζοντας τις αγορές για τη δέσμευση της Γαλλίας για μια ολοκληρωμένη Ευρώπη, ακόμη κι αν η οικονομική του πλατφόρμα εξαρτάται πλέον από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι γαλλικές μετοχές ξεπέρασαν τον ευρύτερο δείκτη STOXX 600 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις ελπίδες για επανεκλογή του Μακρόν, αφού το σχετικά μικρό προβάδισμά του έναντι της Λεπέν, που ευνοεί την εθνικοποίηση βασικών βιομηχανιών και τη μείωση των φόρων, είχε κρατήσει τους επενδυτές σε αιχμή νωρίτερα.

Τριγμοί στην Ασία λόγω Κίνας

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν τη χειρότερη συνεδρίαση τους σε ενάμιση μήνα τη Δευτέρα, καθώς οι φόβοι αυξάνονται ότι το Πεκίνο οδεύει προς ένα ασυτηρό lockdown, στα πρότυπα της  Σανγκάης.

Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng υποχώρησε 2,8%, ενώ στην Κίνα ο δείκτης Shenzen σημείωσε «βουτιά» 6% και ο Shanghai Composite 5%.

Οι σημαντικοί δείκτες της Wall Street υποχώρησαν πάνω από 2,5% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν τις επιθετικές ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Σήμερα τα futures των δεικτών υποχωρούν 0,7%.

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 4% – Ανησυχία για τα lockdown στην Κίνα