Σε μεικτό έδαφος διαπραγματεύθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ασία και Ειρηνικό , καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν τη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας, η οποία προβλέπει 90ήμερη αναστολή δασμών και αμοιβαία μείωση κατά 115 ποσοστιαίες μονάδες.
Η ιαπωνική τράπεζα Nomura αναβάθμισε τις κινεζικές μετοχές σε tactical overweight, σημειώνοντας ότι η μείωση των δασμών ξεπέρασε τις προσδοκίες και θα στηρίξει τη διάθεση για ρίσκο. Για να εξισορροπηθεί αυτή η κίνηση, υποβάθμισε ελαφρώς την επενδυτική στάση της για την Ινδία.
Παρά την αισιοδοξία, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,74% και ο τεχνολογικός δείκτης του κατά 3,06%. Αντίθετα, ο CSI 300 της Κίνας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.
Στην Ινδία, ο Nifty 50 και ο Sensex σημείωσαν μικρές απώλειες (0,34% και 0,39% αντίστοιχα), έπειτα από έντονα κέρδη την προηγούμενη ημέρα λόγω θετικών εξελίξεων στις σχέσεις με το Πακιστάν.
Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στην Ιαπωνία, με τον Nikkei 225 να ενισχύεται κατά 1,76% και τον Topix κατά 1,28%.
Ο Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε σχεδόν σταθερός, ενώ ο Kosdaq ενισχύθηκε κατά 1,15%. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,51%.
Χρυσός – δολάριο
Μετά από μια ισχυρή διόρθωση, ο χρυσός κατάφερε να βρει στήριξη, καθώς η αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας μείωσε τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν κοντά στα 3.240 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας υποχωρήσει κατά 2,7% τη Δευτέρα. Οι επενδυτές στράφηκαν ξανά προς τις μετοχές και τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, μετά τη συμφωνία Ουάσινγκτον–Πεκίνου
Παράλληλα, το αμερικανικό δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το μετεκλογικό ράλι του Νοεμβρίου, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν, περιορίζοντας περαιτέρω την ελκυστικότητα του χρυσού. Οι αγορές πλέον προεξοφλούν μόλις δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2025, σε μια επαναξιολόγηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Καθώς ο χρυσός δεν προσφέρει τόκο, η μείωση των προβλέψεων για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων καθιστά το πολύτιμο μέταλλο λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές.