Υπό πίεση διαπραγματεύθηκαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Moody’s.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,73%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,48%.

Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,54%, ενώ ο Topix έχασε 0,36%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,47% και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης διαπραγματευόταν 0,77% χαμηλότερα.

Ο δείκτης αναφοράς S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 0,15%.

«Xτύπημα» της Moody’s στις ΗΠΑ

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του αμερικανικού δημοσίου κατά μία βαθμίδα από Aaa σε Aa1, επικαλούμενος τις αυξανόμενες προκλήσεις στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και το αυξανόμενο κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Με την υποβάθμιση αυτή, η Moody’s προσχώρησε στις τάξεις άλλων μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Η S&P έκανε την πρώτη κίνηση το 2011 και η Fitch ακολούθησε το 2023, μειώνοντας και οι δύο την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε ΑΑ+.

Η τελευταία υποβάθμιση της αξιολόγησης της Moody’s από μόνη της μπορεί να μην προκαλέσει μεγάλο ξεπούλημα στις αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων, όπως παρατηρήθηκε από τις υποβαθμίσεις του 2011 και του 2023, δήλωσε σε σημείωμά του ο Vasu Menon, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας επενδυτικής στρατηγικής της OCBC.

“Ενισχύει ωστόσο τις ανησυχίες για το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος των ΗΠΑ, αλλά αυτές δεν είναι νέες και έχουν συζητηθεί εκτενώς τους τελευταίους μήνες, ακόμη και τα τελευταία χρόνια”, σημείωσε.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν μετά το τετραήμερο ράλι που σημείωσε ο S&P 500 λόγω των προσωρινών μειώσεων των δασμών των ΗΠΑ και της Κίνας και των ενθαρρυντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones σημείωσαν πτώση 292 μονάδων ή 0,7%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν κατά 0,7%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν κατά 0,8%.

Επιβραδύνεται η καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα – Πιο αδύναμες από το αναμενόμενο οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

Σημάδια επιβράδυνσης της καταναλωτικής δραστηριότητας στην Κίνα καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο 5,5%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Ο ρυθμός αύξησης ήταν επίσης ασθενέστερος σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν οι πωλήσεις είχαν ενισχυθεί κατά 5,9%.

Στον αντίποδα, η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε θετική έκπληξη, σημειώνοντας αύξηση 6,1% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για άνοδο 5,5%.

Όσον αφορά τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία – που περιλαμβάνουν κεφάλαια για ακίνητα και υποδομές – αυτές αυξήθηκαν κατά 4,0% το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2025, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς για 4,2%.

Τα στοιχεία αυτά σκιαγραφούν ένα μικτό οικονομικό τοπίο για την Κίνα, με τη βιομηχανία να δείχνει αντοχές, αλλά την εσωτερική κατανάλωση να συνεχίζει να αποτελεί αδύναμο κρίκο στην πορεία ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη: