Στο παρελθόν ανήκει όπως όλα δείχνουν η χρυσή περίοδος μετά την πανδημία, κατά την οποία οι επιχειρήσεις πλήρωναν όσο – όσο για να προσελκύσουν ταλέντα, αυξάνοντας τους μισθούς στο μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας. Αυτά… last year. Τώρα, ο τροχός γύρισε και ο ανταγωνισμός μεταφέρεται έντονα μεταξύ όσων αναζητούν δουλειά.

Υπό τα νέα δεδομένα, εταιρείες συμβούλων κολοσσοί στον χώρο προχωρούν σε πάγωμα των κατώτατων μισθών.

Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για κατώτατους μισθούς επιπέδου 780 ευρώ

Η McKinsey και η BCG είναι μεταξύ των εταιρειών που κατέχουν μισθούς στα επίπεδα του 2023 για προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτητές MBA που θα προσληφθούν το 2024, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν οι FT.

«Είναι το hangover μετά το πάρτι», δήλωσε η Fiona Czerniawska, CEO της Source Global Research, αναλύτρια του τομέα συμβούλων.

Αντιμέτωπες με τη μείωση της ζήτησης των πελατών σε ορισμένους τομείς και την πίεση των τιμών σε όλους τους τομείς, οι εταιρείες συμβούλων προσπαθούν να εξασφαλίσουν κέρδη περιορίζοντας τις προσλήψεις και παρακρατώντας τους μισθούς, είπε η ίδια περιγράφοντας το κλίμα.

«Οι επιχειρήσεις θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι εταίροι τους διατηρούνται έχοντας κατάλληλα υψηλά κέρδη και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βάλουν φρένο στον πληθωρισμό των μισθών», συμπλήρωσε.

Κατώτατοι μσθοί που… ζαλίζουν

Ο βασικός μισθός που πληρώνει η McKinsey σε νεοπροσλαμβανόμενους από σχολή επιχειρήσεων, είναι 192.000 δολάρια, ενώ για έναν προπτυχιακό φοιτητή πληρώνει 112.000 δολάρια.

Η Bain & Co πληρώνει τα ίδια και η BCG πληρώνει 2.000 δολάρια λιγότερα.

Τα μπόνους υπογραφής και απόδοσης μπορεί να αυξήσουν τις αμοιβές του πρώτου έτους σε 267.000 δολάρια ή περισσότερα για πτυχιούχους MBA και 140.000 δολάρια ή περισσότερα για προπτυχιακούς.

Ο Namaan Mian, CEO της Management Consulted, δήλωσε ότι δεν είχε δει καμία εταιρεία να αυξάνει τους βασικούς μισθούς.

«Είναι η πιο δύσκολη, πιο ανταγωνιστική αγορά που έχω δει τα τελευταία 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, καθώς είναι μεγαλύτερη η ζήτηση για τέτοιες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την πολιτική προσλήψεων της McKinsey είπε ότι δεν είναι πρωτοφανές να διατηρούνται σταθεροί οι αρχικοί μισθοί και το έχει κάνει μέσα στα 10 από τα τελευταία 20 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: