Σήμερα, 27 Ιουλίου, εορτάζει ο Άγιος Παντελεήμων, ο Χριστιανός Μικρασιάτης μεγαλομάρτυς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έδρασε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.

Ο Άγιος Παντελεήμων προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του ήταν εθνικός (ειδωλολάτρης), ενώ η μητέρα του Ευβούλη είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό με την ίδια να τιμάται ως Αγία. Εκείνη άρχισε να του μιλά για τον Χριστιανισμό σε πολύ μικρή ηλικία ακόμα. Όμως, έφυγε από τη ζωή όσο ο Πανταλέων ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία.

Ο ίδιος απέκτησε από μικρή ηλικία εγκύκλια παιδεία και όταν την ολοκλήρωσε σπούδασε την ιατρική, διακρινόμενος όμως και για τη ρητορεία του. Οι σχέσεις μάλιστα της οικογένειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές και σύντομα έγινε γιατρός στην αυλή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο ίδιος τελικά όμως, ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

Η μεταστροφή αυτή συνέβη μετά από γνωριμία με τον Άγιο Ερμόλαο, την εποχή ενός διωγμού κατά των χριστιανών, και από το εξής θαυμαστό γεγονός: προχωρούσε ο Άγιος προβληματισμένος μετά τη συνάντησή του με τον Άγιο Ερμόλαο και καθώς προχωρούσε αντίκρισε ένα παιδί πεσμένο κάτω νεκρό και δίπλα μια οχιά κουλουριασμένη, τότε σκέφτηκε, αν όντως υπάρχει Θεός ας γίνει κάτι. Τότε το παιδί αναστήθηκε και η οχιά έσπασε σαν μπαλόνι. Στη συνέχεια θεράπευε παράλυτους.

Θεωρείται πως προστατεύει από ασθένειες

Όταν τον αποκεφάλισαν λέγεται πως αντί για αίμα από την πληγή κύλησε γάλα και μια φωνή από τον ουρανό ανακοίνωσε πως το νέο του όνομα είναι Παντελεήμων. Οι πιστοί θεωρούν πως ο άγιος προστατεύει τους ανθρώπους από ασθένειες και πως γιατρεύει τους αρρώστους ενώ η καθολική εκκλησία τον τιμά σαν έναν από τους «14 Ιερούς Βοηθούς» στους οποίους η Ευρώπη προσεύχονταν τον μεσαίωνα κατά την εποχή της χολέρας.

Στην Βουλγαρία, σύμφωνα με το ekklisiaonline, πέρα από τον εκκλησιαστικό κανόνα ο άγιος θεωρείται προστάτης από τις καταιγίδες και τις πλημμύρες. Για αυτό οι γυναίκες έφτιαχναν αυτήν την ημέρα πίτες και τις μοίραζαν για υγεία και προστασία από το χαλάζι. Υπάρχει ακόμα η πεποίθηση ότι στη γιορτή του τα αποδημητικά πουλιά όπως οι πελαργοί και τα χελιδόνια αρχίζουν να ετοιμάζονται για το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς Νότο. Θεωρείται ακόμα ότι ο άγιος προστατεύει τους ταξιδιώτες και υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα σε εκείνον. Το όνομά του φέρουν επίσης, νοσοκομεία και κλινικές.