Σε ένα δωμάτιο γεμάτο άντρες, στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι εκτός από έναν είναι ντυμένοι στα μαύρα. Ένας μοναχός ρίχνει κρασί. Ένας άντρας λέει χαμηλόφωνα: «Κάτι μεγάλο θα γίνει σύντομα. Μην ανησυχείτε, μην ανησυχείτε ή φοβάστε. Θα τελειώσει σε λίγες μέρες».

Αυτό που ακούγεται σαν σκηνή από μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν συνέβη στην πραγματικότητα στο Άγιο Όρος, έναν από τους πιο ιερούς χώρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που βρίσκεται σε μια αυτόνομη χερσόνησο στη Βόρεια Ελλάδα. Λίγες μέρες πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Η «προφητεία» αυτή έγινε από έναν Ρώσο ολιγάρχη. Αρκετές μέρες μετά την επίσκεψή του, μια ομάδα ακροδεξιών Ρώσων επισκέφτηκε ένα μοναστήρι στο Άγιο Όρος, αναρτώντας τη σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Τις αποκαλύψεις κάνουν η γερμανική εφημερίδα BILD και υπογράφει η δημοσιογράφος Λιάνα Σπυροπούλου. 

Ο Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στην ΕΕ

Αυτό το περιστατικό δείχνει ότι ο Άθως, αυτός ο ιερός και πνευματικός τόπος, έχει μια σκοτεινή πλευρά. Η έρευνα της BILD δείχνει τον βαθμό στον οποίο η χερσόνησος κοντρολάρεται από το Κρεμλίνο.

Ήταν πάντα κρυφό μυστικό ότι η Μόσχα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το Άγιο Όρος ως Δούρειο Ίππο για να αποκτήσει βάση στην Ευρώπη και να υπονομεύσει την ΕΕ. Η έκταση όμως στο οποίο συμβαίνει αυτό είναι συγκλονιστική.

«Για χρόνια, το μοναστήρι μας έχει καταληφθεί από Ρώσους και φιλορώσους και καμία κυβέρνηση ή αρχή δεν τόλμησε να κάνει κάτι γι’ αυτό», λέει στην BILD ο Βαρθολομαίος, ο νόμιμος Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου.

Δεδομένου ότι η χερσόνησος είναι μεν σε ελληνικό έδαφος, αλλά αυτόνομη, ισχύουν ειδικοί κανόνες για αυτήν.

Ένας κανόνας είναι ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στη χερσόνησο με τα 20 κύρια μοναστήρια, τις δεκάδες μικρότερες εκκλησίες και τους 2000 μοναχούς. Ως εκ τούτου, η BILD συνάντησε τον Ηγούμενο έξω από την απομονωμένη χερσόνησο, στην οποία η νόμιμη πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα.

«Όλοι –όχι μόνο εγώ– γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι ήταν τακτικοί επισκέπτες του Αγίου Όρους, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων ολιγαρχών. Έχουν δωρίσει πολλά χρήματα στα μοναστήρια, ιδιαίτερα στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα (το σημαντικότερο ρωσικό μοναστήρι). Η παρουσία τους δεν ήταν τυχαία. και ούτε οι συνεχείς δωρεές».

«Αυτές οι επισκέψεις είναι συμβολικές. Ταιριάζουν με τα επεκτατικά σχέδια που είχε πάντα η Ρωσία για το Άγιο Όρος», εξηγεί ο Ηγούμενος.

Λιμενάρχης που εμπλέκεται σε εμπορία ανθρώπων

Εκτός από τα γεωπολιτικά παιχνίδια, ο ηγούμενος Βαρθολομαίος κατακρίνει και τις εγκληματικές ενέργειες των Ρώσων.

«Είπαμε στις ελληνικές αρχές για την παράνομη χρήση συγκεκριμένων ταχύπλοων, τα οποία –σε αντίθεση με τα άλλα– δεν ελεγχόταν ποτέ από το λιμενικό», λέει στην BILD.

«Ο λιμενάρχης πάντα έλεγε στους διακινητές πότε τα σκάφη του λιμενικού ήταν σε περιπολία. Αφού η αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό του λιμενικού στην περιοχή, αρκετές γυναίκες μεταφέρθηκαν στη στεριά. Αν θυμάμαι καλά, ήταν από την Ουκρανία…», συνεχίζει ο ηγούμενος Βαρθολομαίος.

Η υποψία είναι ότι αυτές οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στη στεριά με σκάφος διακινητών και αφέθηκαν εκεί μετά τη σύλληψη του αξιωματούχου.

Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος που έχει «καταληφθεί» Ρώσους εδώ και χρόνια

Το επιχειρηματικό κέντρο των ολιγαρχών

Ο Χρήστος, πληροφοριοδότης, (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) επιβεβαίωσε στην BILD σχετικά με το περιστατικό με τον διοικητή του λιμενικού και ότι η διακίνηση όντως έγινε.

Γνωρίζει ακόμη περισσότερα: «Ένα από τα στενότερα μέλη του προσωπικού του διοικητή εξαφανίστηκε μετά τη σύλληψη του προϊσταμένου του και τώρα έχει ένα μπαρ στη Γερμανία».

Ο Χρήστος επιβεβαίωσε επίσης στην BILD ότι ένας ολιγάρχης γνώριζε για την αιφνιδιαστική επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία όταν επισκέφτηκε το μοναστήρι και προειδοποίησε τους μοναχούς γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το Άγιον Όρος είναι ιερός τόπος και το έκαναν επιχειρηματικό κέντρο. Ρώσοι ολιγάρχες και κυβερνητικές ελίτ συνέχιζαν να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά τους περνούσαν τις διακοπές τους στα θέρετρα της Χαλκιδικής, οι άνδρες ταξίδευαν στον Άθω». Σύμφωνα με τον Χρήστο, ο λόγος είναι: «Στο απομονωμένο αυτό περιβάλλον είναι ασφαλές να κάνουν συζητήσεις ή ό,τι άλλο θέλουν».

Σημαίες της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κρέμονται στην κατεχόμενη Μονή Εσφιγμένου

Οι ελληνικές αρχές ερευνούν εγκληματίες

Σε πολλούς από τους «φιλοξενούμενους» στον Άθω έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση λογω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η κύρια δραστηριότητα πολλών από Ρώσων στον Άθω είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ένας Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος συμφώνησε να μιλήσει ανώνυμα στο BILD, περιγράφει το ρωσικό ξέπλυμα χρήματος ως «babushka»: «Ξέρουμε πώς έφτασαν τα χρήματα, αλλά δεν ξέρουμε πώς εξαφανίστηκαν. Αλλά θα το βρούμε. Έχουμε μια λίστα με τα άτομα που ερευνώνται. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει και άτομα που ανήκουν στην Εκκλησία. Το πρόβλημα με τον Άθω είναι ότι έχουμε περιορισμένη πρόσβαση στον τόπο λόγω της αγίας φύσης του. Δεν μπορούμε καν να παρακολουθούμε τις τηλεπικοινωνίες – ούτε καν οι Αμερικανοί μπορούν», λέει ο αξιωματούχος.

Μυστική έκθεση περιγράφει τις εγκληματικές δραστηριότητες

Το BILD είδε μια μυστική αναφορά των ελληνικών αρχών που δίνει τα ονόματα γνωστών Ρώσων που έχουν επισκεφθεί τον Άθωνα, τις σχέσεις τους με τον δικτάτορα του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ποια μοναστήρια έκαναν δωρεές και ποιους ρόλους έπαιξαν οι Ηγούμενοι αυτών των μονών.

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης τα μοναστήρια που ερευνούν οι αρχές αλλά δεν μπορεί να τη δημοσιοποιήσει όσο συνεχίζεται η έρευνα. Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι όμως το εξής:

«Το Κρεμλίνο κεφαλαιοποιεί την κοινή (χριστιανική-ορθόδοξη) θρησκεία. Για να πετύχει τους στόχους της, χρησιμοποιεί δημόσιους υπαλλήλους και ολιγάρχες που προσπαθούν να ενισχύσουν τη ρωσική παρουσία μέσω δωρεών στα μοναστήρια και υποστήριξης ορισμένων Ηγουμένων και άλλων Ορθοδόξων ηγετών».

Ο επικεφαλής της Ρωσο-Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα το 2016

Επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος

Ο δικτάτορας του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν ενίσχυσε τη ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος με τις επανειλημμένες επισκέψεις του.

Και όχι μόνο: τον συνόδευε ο Κωνσταντίνος Μαλοφέεφ, Ρώσος ιδιαίτερα δραστήριος στον Άθω. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις λίστες κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ επειδή φέρεται να χρηματοδοτεί τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Βαρθολομαίος λέει στο BILD: «Στο δικό του τηλεοπτικό κανάλι, ο Μαλοφέεφ είπε ότι η στιγμή που ο Πούτιν πάτησε το πόδι του στον Άθω το 2016 ήταν ευλογημένη».

Επιχειρηματίας πιστός στον Πούτιν: «Η Δύση μισεί να ξέρει ότι προσευχόμαστε για τη Ρωσία»

Ο Μικαήλ Γιακουτσέου, ένας επιχειρηματίας πιστός στον Πούτιν (και διευθυντής της εθνικιστικής ρωσικής δεξαμενής σκέψης Katehon), βρίσκει μια κατάλληλη εξήγηση: «Η Δύση μισεί να γνωρίζει ότι πολλοί Αθωνίτες (μοναχοί στο Άγιο Όρος) προσεύχονται για τη Ρωσία, τον Πούτιν και τους Ρώσους. Δεν θέλουν μόνο να τιμωρήσουν τους πλούσιους Ρώσους, αλλά και τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο».

Ο Γιακουτσέου ισχυρίζεται ότι η Δύση δεν κατανοεί τη «γενναιοδωρία» των Ρώσων χορηγών, επειδή «η μεσαιωνική χριστιανική παράδοση της αγάπης για τον πλησίον» είναι νεκρή στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές αρχές όμως το βλέπουν διαφορετικά. Θα γίνει «ενδελεχής επανεξέταση των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από το Άγιο Όρος, προκειμένου να αποτραπούν η μεταφορά όπλων, ναρκωτικών και άλλων παράνομων αντικειμένων όπως και ‘άλλες ύποπτες δραστηριότητες».

Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα είναι γνωστή και ως «Ρωσικό μοναστήρι»

Η εκστρατεία του Κρεμλίνου που οδήγησε στην απελευθέρωση του εγκληματία μοναχού

Τα ακόλουθα είναι μερικά μόνο στοιχεία της έκθεσης σχετικά με τις έρευνες κατά μοναστηριών που συνδέονται με τη Ρωσία:

-Στον Άγιο Παντελεήμονα, γνωστό ως «το ρωσικό μοναστήρι», ζει ο ηγούμενος Ευλόγιος, ο πιο ισχυρός σύνδεσμος του Πατριάρχη Κυρίλλου, επικεφαλής της Ρωσο-Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο Άγιο Όρος λειτουργεί ως ο πιο σταθερός «διευκολυντής» των ρωσικών φιλοδοξιών στην περιοχή αυτή. Ο Ευλόγιος βρίσκεται σε επαφή με τους διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα και με αρκετούς από τους ολιγάρχες που υποστηρίζουν το μοναστήρι. Σύμφωνα με τη μυστική αναφορά, αρκετοί διευθυντές της Gazprom και της θυγατρικής της, Magistral, μαζί με άλλους Ρώσους με επιρροή (τα ονόματά τους είναι γνωστά στην BILD) εμπλέκονται στον Άγιο Παντελεήμονα και υποστηρίζουν συνεχώς οικονομικά το μοναστήρι.

-Στη Μονή Βατοπεδίου, ο ηγούμενος Εφραίμ ενεπλάκη σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εκκλησίας, στο οποίο ξεπλύθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια. Είναι πολύ κοντά στον Πατριάρχη Κύριλλο. Όταν ο Εφραίμ συνελήφθη, η δημόσια κατακραυγή στην Ελλάδα – καθοδηγούμενη από την ηγεσία του Κρεμλίνου – οδήγησε στην απελευθέρωσή του.

ηγούμενος Νικόδημος της Μονής Φιλοθέου έχει προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν. Η Μονή συνεργάζεται στενά με τη Μονή Βατοπεδίου. Το καλοκαίρι του 2020, ο Ηγούμενος Νικόδημος συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή σε αεροδρόμιο της Κρήτης. Το όπλο ήταν δώρο ενός Ρώσου ολιγάρχη.

-Σύμφωνα με την αναφορά των ελληνικών αρχών, πολλοί από τους μοναχούς που ζουν στη Μονή Εσφιγμένου έχουν καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα και έχουν στενές σχέσεις με ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες (από Ρωσία και Ελλάδα) που χρηματοδοτούν το μοναστήρι.