Στο εργαστήρι του πατέρα Λουκά, έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες-αγιογράφους της Ελλάδας, δημιουργούνται καθημερινά οι πιο διάσημες εικονογραφήσεις στο Άγιο Όρος.
Πρόκειται για «gallery» με αγιογραφήσεις ξένων, Ελλήνων, παλαιών και σύγχρονων Αγίων της εποχής έχει δημιουργηθεί από τον πατέρα Λουκά στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.
Ο πατέρας Λουκάς είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον πατέρα Παχώμιο τους ζητήθηκε να εικονογραφήσουν το εσωτερικό του νεότευκτου ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος κατασκευάστηκε στο «σημείο μηδέν» στο Μανχάταν, όπου βρισκόταν και ο πρώτος ναός που καταστράφηκε μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων κατά το τρομοκρατικό χτύπημα, τον Σεπτέμβριο του 2001.
Συγκεκριμένα, η θεματολογία που θα αντικρίσει ο επισκέπτης, συνδέεται άρρηκτα με την τοποθεσία και την ιστορία της εκκλησίας-κενοτάφιο που σχεδίασε ο Καλατράβα και που θα μοιάζει τη νύχτα σαν να φωτίζεται εσωτερικά, από 1.000 κεριά.
«Όλοι ερχόμαστε εδώ για να αφιερωθούμε στον Θεό από διάφορα μέρη της Ελλάδος και του κόσμου. Το νόημα της ζωής μας έγκειται στη λατρεία μας για τον Θεό. Τα μοναστήρια εδώ πέρα χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα. Υπάρχει μία παράδοση, χίλια χρόνια τώρα που δομεί τη ζωή των μοναχών. Υπάρχουν τα διακονήματα, υπάρχει η λατρεία, υπάρχει η ξεκούραση… κι έτσι όλα αυτά εναρμονίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να λειτουργήσει η ζωή στο μοναστήρι. Γι’ αυτό η ζωή μας ξεκινάει με τις ακολουθίες», αναφέρει στο GRTimes.gr ο πατέρας Λουκάς μέσα από το εργαστήρι του.
Άγιο Όρος: Μια «gallery» με δεκάδες έργα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο μοναχός παρουσίασε μία φωτογραφία του Αγίου Ιωάννη, ενός ασκητή από το Βάλαμο της Φινλανδίας, ο οποίος είναι ένας σύγχρονος Άγιος της εποχής και του έστειλαν τη φωτογραφία του, ώστε να τον αγιογραφήσει ο πατέρας Λουκάς.
Μέσα στον χώρο του θα δει κανείς, δεκάδες έργα του να δεσπόζουν μέσα στον χώρο, πινέλα, χρώματα, αλλά και την υπέροχη θέα που φαίνεται από τον Πύργο που βρίσκεται η «gallery».
«Όλες τις ανάγκες που έχουμε ως μοναστήρι για την εικονογράφηση, τις φτιάχνουμε από αυτό το σημείο. Ωστόσο, μετά τα διακονήματα που διαρκούν μέχρι το μεσημέρι, μετά είναι ο εσπερινός, η απογευματινή τράπεζα, μια προσευχή ακόμη μετά το φαγητό και μετά είμαστε ελεύθεροι είτε να ξεκουραστούμε είτε να διαβάσουμε. Έτσι δομείται όλη η μοναχική ζωή» συμπλήρωσε στο GRTimes.gr ο πατέρας Λουκάς.
Ο πατέρας Λουκάς Ξενοφωντινός γεννήθηκε στην Λάρισα, σπούδασε μαθηματικός, αλλά τον κέρδισε ο μοναχισμός και η αγιογραφία. Ο μοναχός μέχρι σήμερα, έχει ιστορήσει το νέο καθολικό της Μονής Ξενοφώντος, την αγιογράφηση του κυρίως ναού της γυναικείας Μονής του Τιµίου Προδρόµου Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου, την τράπεζα της Μονής Ιβήρων, την αγιογράφηση του καθολικού της Σιµωνόπετρας, την τράπεζα της Μονής Παντοκράτορος, αλλά και έργα εκτός Ελλάδος, όπως την αγιογράφηση του Ναού των Αγίων Αποστόλων στο Λονδίνο και φυσικά οι τοιχογραφίες στη Νέα Υόρκη.
Διαβάστε ακόμη:
- Αποκάλυψη: Πρόταση γάμου από πασίγνωστο επιχειρηματία σε παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων
- Επιχείρηση αναδιάρθρωσης του Μαξίμου με Σκέρτσο και Μπρατάκο σε κεντρικό ρόλο
- Όλα από την αρχή στο deal της Παγκρήτιας με την Τράπεζα Χανίων
- Πολωνία: Τι προβλέπει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ αν κριθεί πως η Μόσχα έριξε τον πύραυλο