Δημοσίευμα στον γερμανικό Τύπο και συγκεκριμένα, στη SZ σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στον ιστορικό ναό της Αγιά Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη DW, η χθεσινή Süddeutsche Zeitung αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που συνάντησε στην Αγιά Σοφία ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Τόμας Αβενάριους.

«Το βυζαντινό κτίριο είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά λειτουργούσε ως εκκλησία, μετά ως ισλαμικό τέμενος και στη συνέχεια ως μουσείο. Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2020 η Αγιά Σοφία έχει μετατραπεί και πάλι σε τζαμί», αναφέρει αρχικά.

«Όποιος το επισκέπτεται, πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του. (…) Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πάνω στο πράσινο χαλί της, οι μη μουσουλμάνοι, φορώντας τις κάλτσες τους, θαυμάζουν τον τρούλο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες», προσθέτει στη συνέχεια.

Αγιά Σοφιά: «Ένα θρησκευτικό πανηγύρι, ένας εφιάλτης!»

Και συνεχίζει: «(…) Στον νάρθηκα, τον προθάλαμο με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά και την επιβλητική αυτοκρατορική πύλη έχουν τοποθετηθεί παπουτσοθήκες και δίπλα τους βρίσκονται παρκαρισμένα αναπηρικά και παιδικά καρότσια».

Μετά την πύλη, «οι πιστοί προσεύχονται κάτω από την αψίδα, ενώ τουρίστες, με σκυμμένα τα κεφάλια, θαυμάζουν τον γιγαντιαίο τρούλο και τις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες των τεσσάρων αρχαγγέλων», σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη.

«Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκονται καθισμένες οικογένειες στο έδαφος, μωρά που κλαίνε και άλλοι που βγάζουν selfies», περιγράφει γλαφυρά ο Γερμανός δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το εσωτερικό της Αγιά Σοφίας «θρησκευτικό πανηγύρι» και «εφιάλτη» για αρχαιολόγους και ιστορικούς.

Διαβάστε ακόμη: