search

CAR

Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρων τροχαίων στις αγροτικές περιοχές σύμφωνα με τη Eurostat

Το 2020, καταγράφηκαν 19.102 θανατηφόρα περιστατικά σε δρόμους, ποσό που ισοδυναμεί με 43 θανάτους σε δρόμο ανά εκατομμύριο κατοίκων στην ΕΕ.

troxaio

Το 2020, καταγράφηκαν 19.102 θανατηφόρα περιστατικά σε δρόμους, ποσό που ισοδυναμεί με 43 θανάτους σε δρόμο ανά εκατομμύριο κατοίκων στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των τραυματισμών που συνέβησαν στους δρόμους της ΕΕ, ήταν τουλάχιστον 935.555 (εξαιρουμένων της Ιρλανδίας).

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat υπήρξαν τέσσερις περιοχές που είχαν τον ίδιο αριθμό θανάτων από δρόμους ανά εκατομμύριο κατοίκους με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων περιστατικών σε δρόμους το 2020 καταγράφηκαν σε αγροτικές περιοχές, με τα υψηλότερα ποσοστά τέτοιων περιστατικών να λαμβάνουν χώρα ως επί το πλείστον στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τις εξωτερικές περιοχές της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Αντίθετα, οι αστικές περιοχές τείνουν να αναφέρουν πολύ χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης θανατηφόρων τροχαίων σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Αυτό μπορεί να συνδεθεί με χαμηλότερες μέσες ταχύτητες στις αστικές περιοχές: για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν χαμηλότερα όρια ταχύτητας σε περιοχές που έχουν δημιουργηθεί, ενώ τα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων εντός και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να εμφανίζουν συχνά έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία των οδικών ατυχημάτων περιλαμβάνουν θανάτους και τραυματισμούς σε οχήματα που βρίσκονται σε διαμετακόμιση μέσω μιας περιοχής, καθώς και θανάτων και τραυματισμών μη κατοίκων που παραμένουν σε μια περιοχή για διακοπές, για δουλειά ή για άλλο λόγο.

Ως εκ τούτου, οι περιοχές που διαθέτουν διαδρόμους διαμετακόμισης ή περιοχές με υψηλό αριθμό επισκεπτών μπορεί να έχουν υψηλότερη συχνότητα τραυματισμών και θανάτων σε τροχαία ατυχήματα.

Διαβάστε ακόμη: