Πολυτελή ρολόγια με αξία που ξεπερνά το ένα δισ. βρετανικές λίρες (1,3 δισ. δολάρια) έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα, με τον αριθμό τους να αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι.

Περίπου 80.000 ρολόγια έχουν καταγραφεί ως κλεμμένα ή εξαφανισμένα στο The Watch Register, μία εταιρεία που βοηθά τους ιδιοκτήτες, τους οίκους δημοπρασιών και τους εμπόρους να εντοπίζουν τα κλεμμένα ρολόγια έναντι αμοιβής.

Περίπου 6.815 ρολόγια προστέθηκαν στον κατάλογο πέρυσι, μια αύξηση της τάξης του 60% σε σύγκριση με την προηγούμενη 12μηνη περίοδο, ανέφερε η εταιρεία τη Δευτέρα.

Καθώς οι τιμές στη δευτερογενή αγορά για τα πιο περιζήτητα μοντέλα των Rolex, Audemars Piguet και Patek Philippe αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ίδιο συνέβη και με τις κλοπές ρολογιών.

Η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου ξεκίνησε πέρυσι μια επιχείρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού ο αριθμός των ληστειών με μαχαίρι αυξήθηκε κατά 60% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Στο Παρίσι, μια task force της αστυνομίας με αντικείμενο τις κλοπές ρολογιών ενισχύθηκε με σε 30 επιπλεόν πράκτορες, ανέφερε πέρυσι το Bloomberg News.

Η Rolex είναι η μάρκα που αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο στη βάση δεδομένων του The Watch Register, αντιπροσωπεύοντας το 44% των ρολογιών, ακολουθούμενη από την Omega και την Breitling. Η εταιρεία συγκεντρώνει σχετικά δεδομένα για πάνω από 30 χρόνια.

«Η σημαντική αξία και το κύρος αυτών των ρολογιών υψηλών προδιαγραφών συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή εξελιγμένων και διεθνών εγκληματικών δικτύων, καθιστώντας τα πρωταρχικό τους στόχο», δήλωσε η Κάτια Χιλς, διευθύνουσα σύμβουλος της The Watch Register.

Ορισμένες εταιρείες έχουν λάβει ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Audemars Piguet, η κατασκευάστρια εταιρεία του Royal Oak, δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα προσφέρει υπηρεσίες αντικατάστασης των κλεμμένων ρολογιών των πελατών της στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος υπηρεσιών που θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: