Ο ΟΠΕΚ αύξησε τη Δευτέρα τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου είπε ότι ο κλάδος του αργού θα απαιτούσε επενδύσεις 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αν θέλει να ανταποκριθεί σε αυτή την άνοδο, ακόμη και εν μέσω ταχείας επέκτασης των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αποκλίνουν από αυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), του κορυφαίου ενεργειακού παρατηρητή στον κόσμο. Ο ΟΠΕΚ και ο ΔΟΕ, και τα δύο μεγάλα ονόματα της ενεργειακής βιομηχανίας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένα σε έναν πόλεμο λέξεων για το μέγιστο της ζήτησης πετρελαίου.
Στην στην πρόβλεψη για την Παγκόσμια Προοπτική Πετρελαίου για το 2023, ο ΟΠΕΚ είπε ότι αναμένει η παγκόσμια ζήτηση να φτάσει τα 116 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2045, από 99,6 εκατομμύρια bpd το 2022 και περίπου 6 εκατομμύρια bpd περισσότερα από ό,τι προέβλεπε στην περσινή έκθεση.
Ο ΟΠΕΚ κατέστησε σαφές ότι υπάρχει πιθανότητα αυτό το άλμα να είναι ακόμη υψηλότερο. Η ανάπτυξη είναι πιθανό να τροφοδοτηθεί από την Ινδία, την Κίνα, άλλες ασιατικές χώρες, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Για να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ είπε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου ύψους 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή περίπου 610 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο ετησίως.
Ο όμιλος είπε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις, λέγοντας ότι είναι επωφελής τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.
Μεσοπρόθεσμα, ο ΟΠΕΚ είπε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι πιθανό να φτάσει σε επίπεδο 110,2 εκατομμυρίων bpd το 2028, αντανακλώντας άλμα 10,6 εκατομμυρίων bpd σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022.