Τέλος στο “αλαλούμ” που επικρατεί στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται πως μπαίνει τουλάχιστον στον Καναδά όπου η απεργία των εργαζομένων απεφεύχθη χθες, Κυριακή. Ωστόσο, στις ΗΠΑ συνεχίζεται και λαμβάνει μια ιδιαίτερα έντονη πολιτική διάσταση αυτή την εβδομάδα καθώς πρόκειται να συναντηθούν με τους απεργούς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα ενόψει των εκλογών του 2024.

Μέλη του συνδικάτου Unifor, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Καναδά, κατέληξαν σε συμφωνία με την εταιρεία Ford.

Αύξηση μισθών

Βάσει της συμφωνίας οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 15% σε διάστημα τριών ετών, ενώ κατά το πρώτο έτος η αύξηση θα ανέλθει στο 10%. Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει μπόνους, αλλά και προσαρμογή των μισθών στο κόστος ζωής και καλύτερους όρους συνταξιοδότησης. Αφορά σε περισσότερους από 5.600 εργαζόμενους στη Ford Καναδά και αναμένεται να αποτελέσει βάση για τους εργαζόμενους στις εταιρείες Stellantis και General Motors. Στις τρεις αυτές αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται περίπου 18.000 μέλη του Unifor.

Εν τω μεταξύ η απεργία στις ΗΠΑ κρατά για δεύτερη εβδομάδα και επεκτάθηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis και τη General Motors καθώς πλέον αφορά και σε 38 κέντρα διανομής ανταλλακτικών των δύο εταιρειών. Το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) έκανε λόγο για απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις με τις δύο αυτές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ αντιθέτως κάποιες πρόοδοι σημειώθηκαν στις συζητήσεις με τη Ford.

Το UAW ζητεί κυρίως αύξηση μισθών κατά 40% σε διάστημα τεσσάρων ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί στην αύξηση που έλαβαν τα στελέχη των εταιρειών τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε πικετοφορία, ενώ έχει δηλώσει υποστηρικτής των αμερικανικών συνδικάτων. Αναμένεται να μεταβεί αύριο, Τρίτη, στο Μίσιγκαν σε ένδειξη «αλληλεγγύης» με τους απεργούς. Ο 80χρονος “Πλανητάρχης” έχει δηλώσει επανειλημμένα δημοσίως ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς μετά «τα έσοδα ρεκόρ» που κατέγραψαν.

Από την άλλη πλευρά ο Τιμ Σκοτ, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «στέκεται στο πλευρό των απεργών την ημέρα και τη νύκτα κάνει συμφωνίες με τους οικολόγους που καταστρέφουν θέσεις εργασίας». Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές εκτίμησε ότι ο Μπάιντεν «εργάζεται κατά των συμφερόντων των απεργών».

Διαβάστε ακόμη: