Λίστα με τους μεγαλύτερους… καλοφαγάδες στον κόσμο ανέδειξε έρευνα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Όξφορντ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα OurWorldInData και παρουσιάζει το πόσες θερμίδες καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, σε ημερήσια βάση οι πολίτες 184 χωρών, με έτος αναφοράς το 2020.

Από τις 184 χώρες που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, σε 173 οι πολίτες προσλαμβάνουν πάνω από 2.000 θερμίδες την ημέρα -νούμερο υψηλότερο από την συνιστώμενη ημερήσια δόση τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση αυξάνει την παχυσαρκία -με 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, πλέον, παχύσαρκους, σε σύγκριση με 175 εκατομμύρια τη δεκαετία του 1970- και τροφοδοτεί σχετιζόμενα προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει το Μπαχρέιν (με πρόσληψη 4.012 θερμίδων ανά ημέρα), ένα μικροσκοπικό αλλά πλούσιο νησιωτικό έθνος στα ανοικτά των ακτών της Αραβικής Χερσονήσου. Τέσσερις στους δέκα ενήλικες στη χώρα αυτή είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με στοιχεία, γεγονός που έχει συνδεθεί με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την αυξημένη κατανάλωση φαστ φουντ.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ με 3.868 θερμίδες, ενώ την πρώτη πεντάδα των χωρών όσον αφορά την κατανάλωση θερμίδων συμπληρώνουν η Ιρλανδία με 3.850 θερμίδες την ημέρα, το Βέλγιο με 3.824 και η Τουρκία με 3.762 θερμίδες.

Οι πρώτες 20 χώρες

Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας, βρίσκεται στην 51η θέση της λίστας, με κατανάλωση 3.308 θερμίδων ανά ημέρα, ανά άτομο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (τη δεκαετία του 1970) υπάρχει αύξηση 19% στην κατανάλωση θερμίδων.

Στις τελευταίες θέσεις, με τη λιγότερη πρόσληψη θερμίδων, βρίσκονται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (1.614 θερμίδες), η Αιθιοπία (1,671), το Μπουρουντί (1.696), η Μαδαγασκάρη (1.770) και η Ζιμπάμπουε (1.853).

Όσον αφορά τις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση θερμίδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, είναι η Κίνα (+137%), η Αλγερία (118%), η Μιανμάρ (104%), η Μπουρκίνα Φάσο (99%) και η Σαουδική Αραβία (91%).

Τα δεδομένα που επεξεργάστηκε η OurWorldInData -μια πλατφόρμα πληροφοριών που διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- προέρχονται από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Τα δεδομένα βασίστηκαν στο σύνολο των τροφίμων που αγοράζονται ανά νοικοκυριό κατά μέσο όρο για κάθε χώρα και δεν σημαίνει απαραίτητα τις θερμίδες που καταναλώνονται. Για παράδειγμα, δεν λαμβάνει υπόψη τη σπατάλη τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε άτομο η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι 2.000.

Διαβάστε περισσότερα