Μια καλλιτεχνική συνοικία της Μαδρίτης, ένας βιώσιμος θύλακας της Μελβούρνης και μια ανερχόμενη περιοχή στο Μεντεγίν – τι κοινό έχουν αυτά τα μέρη; Είναι μεταξύ των πιο cool γειτονιών του κόσμου, σύμφωνα με το Time Out.

Για έκτη συνεχή χρονιά, πάνω από 12.000 άτομα εξέφρασαν την άποψή τους, κατονομάζοντας τις γειτονιές πόλεων όπου όλοι θα ήθελαν να βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Ακολούθως, οι συντάκτες και οι τοπικοί εμπειρογνώμονες του Time Out δημιούργησαν και συνέταξαν την τελική λίστα, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κοινότητα και τα κοινωνικά εγχειρήματα, η πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους και χώρους πρασίνου καθώς και η ακμάζουσα ζωή στους δρόμους.

Σύμφωνα με το Time Out, το 2023, οι γειτονιές είναι πιο παγκόσμιες από ποτέ. Η άνοδος του μετα-πανδημικού ψηφιακού νομαδισμού έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη ολοκαίνουριων κοινοτικών χώρων, πολιτιστικών κέντρων πολλαπλών χρήσεων και καφετεριών. Κι ενώ οι περισσότερες από αυτές τις γειτονιές έχουν βιώσει μια μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια, παραμένουν αποφασιστικά τοπικές στην καρδιά τους. Μπορεί τα νέα μπαράκια να φέρνουν νέα πλήθη, αλλά οι σταθερές γειτονιές – από τις παλιές παμπ μέχρι τα οικογενειακά μανάβικα – διατηρούν την πραγματικότητα.

Κορυφαία γειτονιά στον κόσμο το Laureles του Μεντεγίν

Φέτος λοιπόν, στην κορυφή της λίστας του 2023 βρίσκεται το Laureles, στην πολυσύχναστη πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας η οποία είναι η γενέτειρα των μουσικών J Balvin και Karol G. Σύμφωνα με το Time Out, το ανερχόμενο Laureles έχει μια «αρκετά χαλαρή φήμη» παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο Estadio Atanasio Girardot και τον διάσημο δρόμο νυχτερινής ζωής La 70.

Παρόλα αυτά, όμως, έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στον εξευγενισμό που έχουν βιώσει άλλες γειτονιές του Μεντεγίν, με τον Luis Gomez του Time Out να σημειώνει ότι οι παραδοσιακοί πωλητές φρούτων εξακολουθούν να σπρώχνουν τα καροτσάκια τους στους δρόμους του Laureles.

Πέντε από τα 10 πιο cool μέρη βρίσκονται στην Ευρώπη, με την προκυμαία Havnen στην Κοπεγχάγη και το ιστορικό τμήμα Smithfield του Δουβλίνου να εμφανίζονται για πρώτη φορά στη λίστα. Στην Ασία, η πολυσύχναστη γειτονιά Sheung Wan του Χονγκ Κονγκ παίρνει την πρωτιά, ενώ η καλύτερη εμφάνιση για μια γειτονιά στις ΗΠΑ είναι το Mid-City, όπου βρίσκεται μερικά από τα καλύτερα φαγητά – και αυτό λέει πολλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ολόκληρη η πόλη είναι γνωστή για το εξαιρετικό φαγητό – στη Νέα Ορλεάνη.

Τα Εξάρχεια στη λίστα με τις καλύτερες γειτονιές του κόσμου

Ανάμεσα στις 40 καλύτερες γειτονιές του κόσμου, όμως, υπάρχει και μία ελληνική. Κι ενώ πέρυσι ήταν το Παγκράτι, φέτος είναι τα Εξάρχεια, τα οποία βρίσκονται στην 31η θέση προτίμησης. Το Time Out γράφει για τα Εξάρχεια:

Μια ιστορικά ριζοσπαστική γειτονιά, τα Εξάρχεια γίνονται όλο και περισσότερο τουριστικό hotspot – αλλά ο χαρακτήρας της αντίστασης δεν έχει χαθεί ακόμα. Εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται ακτιβιστές και αναρχικοί, είτε αυτό συμβαίνει σε στέκια όπως ο λόφος Στρέφη είτε σε κάποιο από τα μπαρ και τα καφέ που βρίσκονται στους δρόμους της.

Η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας – το Πολυτεχνείο Αθηνών, πολιτιστικούς χώρους από μουσεία μέχρι δισκάδικα, και εξαιρετικό φαγητό και ποτό (σας προτείνουμε τα vegan φαγητά στο Cookoomela). Η έναρξη κατασκευής ενός νέου σταθμού του μετρό στην κεντρική πλατεία πέρυσι σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για την περιοχή, με πολλούς να φοβούνται ότι το πνεύμα της γειτονιάς θα εξαλειφθεί. Η κεντρική πλατεία των Εξαρχείων έχει μακρά ιστορία ως τόπος συγκέντρωσης και διεξαγωγής διαδηλώσεων. Αν θέλετε λοιπόν να πάρετε μια γεύση από την αναρχική underground κουλτούρα της Ελλάδας, επισκεφθείτε τώρα τα Εξάρχεια.

Διαβάστε ακόμη: