Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη των διακοπών η στιγμή που ανακαλύπτει εκείνη την πλευρά της πόλης που είναι σαφώς πιο δημοφιλής στους ντόπιους παρά στους τουρίστες, εκείνη τη γειτονιά που δεν την βρίσκεις στον τουριστικό οδηγό.

Ίσως είναι η εκείνη η καφετέρια εκτός δρόμου με τον καλύτερο καφέ που έχετε δοκιμάσει ποτέ, το υπόγειο μπαρ που δεν έχει πινακίδα στο δρόμο, ή το εστιατόριο που σερβίρει λαχταριστές τοπικές λιχουδιές που δεν έχετε ακούσει ποτέ.

Για να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε περισσότερα κρυμμένα διαμάντια στο επόμενο city break σας, το παγκόσμιο brand Time Out δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τις πιο cool γειτονιές του κόσμου.

Πώς επιλέγονται οι κουλ γειτονιές

Η λίστα του Time Out είναι το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης έρευνας στην οποία ρωτήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο για τα αγαπημένα τους σημεία στην πόλη τους. Οι συντάκτες του Time Out στάθμισαν επίσης την τοπική τους εμπειρία με στόχο να δημιουργήσουν τον απόλυτο οδηγό, προβάλλοντας 51 από τις πιο cool γειτονιές του κόσμου.

Φυσικά, το «cool» είναι ίσως η υποκειμενικό. Αλλά, σύμφωνα με το Time Out, οι γειτονιές που επελέγησαν είναι με απλά λόγια, απίστευτα μέρη για να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για περιοχές με προσιτή, πρωτοποριακή κουλτούρα και νυχτερινή ζωή, εξαιρετικό και προσιτό φαγητό και ποτό, ζωντανή ζωή στους δρόμους και πλούσια κοινοτική ατμόσφαιρα. Είναι ξεχωριστές συνοικίες που μπορείτε να διασχίσετε με τα πόδια σε μισή ώρα ή λιγότερο, αλλά θα μπορούσατε να περάσετε και μία ολόκληρη ημέρα ή και περισσότερο εξερευνώντας τις. Είναι εξαιρετικές περιοχές για να ζουν, να επισκέπτονται και να μένουν οι άνθρωποι. Είναι μέρη που συνδυάζουν το καλύτερο των παλαιών και των νέων σχολών. Οι ντόπιοι τις αγαπούν. Ας τις ανακαλύψουμε.

Η 10άδα των πιο κουλ γειτονιών του κόσμου – Στην κορυφή μια περιοχή στην Γκουανταλαχάρα

Στην κορυφή της λίστας του 2022 βρίσκεται η πολυσύχναστη Colonia Americana, που βρίσκεται στην πόλη Γκουανταλαχάρα στο δυτικό Μεξικό. Το Time Out λέει ότι το εκλεκτικό μείγμα της Colonia Americana από ιστορικά αρχοντικά Art Deco και μουσικές σκηνές στημένες σε αποθήκες κατέκτησε την πρωτιά.

«Η Γκουανταλαχάρα μόλις αναδύεται ως ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε – και η Colonia Americana είναι το μέρος που πρέπει να βρεθείτε αυτή τη στιγμή» ανέφερε σε δήλωσή του ο ταξιδιωτικός συντάκτης του Time Out, Τζέιμς Μάνινγκ. «Είναι το σπίτι μιας δημιουργικής κοινότητας που σπρώχνει τα όρια, ενός αυξανόμενου αριθμού καταπληκτικών χώρων και φαγητό και μερικών από τις καλύτερες νυχτερινές δραστηριότητες στο δυτικό ημισφαίριο. Και η ζωή στους δρόμους είναι ασυναγώνιστη».

Στη δεύτερη θέση έρχεται το παραποτάμιο Cais do Sodré της Λισαβόνας. Η πορτογαλική γειτονιά, που φημίζεται εδώ και καιρό για την έντονη νυχτερινή της ζωή, έχει γίνει πλέον διάσημη και ως hotspot για τους καλοφαγάδες.

Στη γειτονιά Cais do Sodré της Λισσαβόνας βρίσκεται το αγαπημένο σημείο των Instagrammers, η «ροζ οδός»

«Αυτή είναι η γειτονιά όπου οι πιο πολλά υποσχόμενοι νέοι σεφ της Λισαβόνας ανοίγουν νέα εστιατόρια» λέει το Time Out, αναφέροντας Quiosque de São Paul και το Tricky’s ως κορυφαία σημεία για ποτό και φαγητό.

Τρίτο στη λίστα του 2022 είναι το Wat Bo Village, στο Siem Reap της Καμπότζης. Σύμφωνα με το Time Out, η περιοχή γύρω από τη θεαματική παγόδα Wat Bo είχε μια «σοβαρή λάμψη» τον τελευταίο χρόνο. Τα μπουτίκ ξενοδοχεία Viroth’s και Treeline Urban Resort περιγράφονται ως σημεία αναφοράς, μαζί με το εστιατόριο Tevy’s Place, το οποίο σερβίρει νόστιμα βιολογικά γεύματα και λειτουργεί επίσης ως κοινωνική επιχείρηση που ενισχύει τις τοπικές γυναίκες.

Η αμερικανική γειτονιά με την υψηλότερη βαθμολογία βρέθηκε στην τέταρτη θέση – το Ridgewood της Νέας Υόρκης. Το Time Out λέει ότι η ισορροπία αυτής της περιοχής που βρίσκεται στο Queens με τα νέα, ανερχόμενα μπαρ και εστιατόρια, μαζί με θεσμούς όπως το ζαχαροπλαστείο Rudy’s Bakery – το οποίο άνοιξε το 1934 – είναι αυτά που της χάρισε μια θέση στη λίστα 2022.

H γειτονιά Shimokitazawa στο Τόκιο της Ιαπωνίας

Εν τω μεταξύ, το Mile End στο Μόντρεαλ του Καναδά συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα του Time Out, που περιγράφεται ως μια «περιπατητική γωνιά» που φιλοξενεί «μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία και κατασκευαστές κηροπήγιων».

Ο Ντέιβ Κάλχουν, επικεφαλής περιεχομένου του Time Out για τη Βόρεια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι στόχος της ετήσιας λίστας ήταν να αναδείξει περιοχές που δεν είναι «ομογενοποιημένοι, εταιρικοί προορισμοί», αλλά που αντίθετα «έχουν μια ανεξάρτητη και φιλόξενη ατμόσφαιρα».

Το Παγκράτι φιγουράρει στην 39η θέση με τις πιο cool γειτονιές του κόσμου

Στην πρώτη 50άδα των πιο cool γειτονιών του κόσμου, βρίσκεται και μία ελληνική, η οποία δεν είναι άλλη από το Παγκράτι.Γιατί όμως επιλέχθηκε αυτή η συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας; Το Time Out γράφει:

Η θέα στο Παγκράτι από την ταράτσα του Athens BlueBuilding

«Η άνοδος του Παγκρατίου σε super hip ήταν γρήγορη. Παρά τη γειτνίασή του με το κέντρο της Αθήνας και το Παναθηναϊκό Στάδιο – έδρα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων – η γειτονιά αυτή ήταν πάντα εκτός του τουριστικού ραντάρ. Αλλά εκεί που κάποτε θεωρούνταν άχαρη, σήμερα αποτελεί μαγνήτη για τους δημιουργικούς τύπους που συρρέουν στα μοντέρνα μπαρ της, που παίζουν από ροκ και μπλουζ μέχρι χιπ χοπ, αλλά και στα μικρά εστιατόρια που έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια.
Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια και τους διαφορετικούς δρόμους: ένα περίεργο μίγμα νεοκλασικής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής που πλαισιώνεται από μποέμικα καφέ, με θέα στα βουνά που περιβάλλουν την πόλη. Σε όποια γωνία κι αν στρίψετε, είναι πιθανό να καταλήξετε σε μία από τις πολλές πλατείες: κεντρικά σημεία συνάντησης για τους ντόπιους και ευπρόσδεκτες ανάσες από τους γεμάτους κίνηση δρόμους.

Η τέλεια μέρα: Ξυπνήστε για πρωινό με θέα στην Ακρόπολη στο Athens BlueBuilding, προτού κατευθυνθείτε προς το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για να περιηγηθείτε σε έργα τέχνης του Πικάσο, του Μιρό, του Βαν Γκογκ και όλων των υπολοίπων. Κατευθυνθείτε για καφέ στο Chelsea Hotel, και, στη συνέχεια, κλείστε την ημέρα σας με δείπνο στο The Vegan Hotel και ποτό σε ένα από τα πολλά μπαρ στην απομονωμένη οδό Τιμόθεου.
Εάν σκέφτεστε να επισκεφθείτε την Αθήνα και συγκεκριμένα το Παγκράτι, η καλύτερη περίοδος είναι μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, όταν ο κινηματογράφος Παλλάς, ο παλαιότερος της Αθήνας, πραγματοποιεί προβολές στον υπαίθριο κήπο του».

Διαβάστε ακόμη: