Ο Ρόναλντ Ρίγκαν έπεσε τυχαία πάνω στον μελλοντικό Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από περισσότερα από 30 χρόνια; Ο πρώην φωτογράφος του Λευκού Οίκου Πιτ Σόουζα αφήνει τους χρήστες του Instagram να κρίνουν μόνοι τους.
Ο Σόουζα, γνωστός ως ο άνθρωπος πίσω από την κάμερα κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, δημοσίευσε την φωτογραφία πριν από τη συνάντηση κορυφής του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πούτιν στη Γενεύη.
Η φωτογραφία δείχνει τον Ρίγκαν να απλώνει το χέρι του σε ένα νεαρό αγόρι που συνόδευε τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε μια συνάντηση των δύο ανδρών στην Κόκκινη Πλατεία την άνοιξη του 1988. Πίσω από το αγόρι στέκεται ένας ξανθός άνδρας ντυμένος με τουριστική περιβολή και με μια κάμερα στο λαιμό του που φέρει μια αναμφισβήτητη ομοιότητα με έναν νεαρό Πούτιν.
Στον Σόουζα, ο οποίος εργάστηκε ως επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου από το 1983 έως το τέλος της διακυβέρνησης του Ρίγκαν, άρεσε αρκετά στη φωτογραφία, τόσο ώστε τη συμπεριέλαβε σε ένα βιβλίο με τις εικόνες του 40ου προέδρου με τίτλο «Unguarded Moments», το οποίο δημοσιεύτηκε το 1993.
«Κάπου δέκα χρόνια αργότερα», θυμάται o Σόουζα στο Instagram, «έλαβα ένα τυχαίο γράμμα στο ταχυδρομείο από κάποιον που ρώτησε αν ήξερα ότι είχα τραβήξει μια φωτογραφία του Ρίγκαν και του Βλαντιμίρ Πούτιν… Έμεινα έκπληκτος από αυτό το γράμμα».
Σύμφωνα με τον Σόουζα, επικοινώνησε με την Προεδρική Βιβλιοθήκη του Ρόναλντ Ρίγκαν στην Καλιφόρνια, καθώς και με έναν αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του ξανθού τουρίστα, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει.
Οι αναφορές δείχνουν ότι ο Πούτιν ήταν πράκτορας της KGB με έδρα τη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Δεν είναι σαφές γιατί θα είχε κληθεί στη Μόσχα, ακόμη και για ένα σημαντικό γεγονός όπως η σύνοδος κορυφής Ρήγκαν-Γκορμπατσόφ, όταν πιθανώς υπήρχαν αρκετοί πράκτορες της KGB στη σοβιετική πρωτεύουσα για να εκτελέσουν ό,τι έργο απαιτούνταν.
Το 2009, λίγο πριν ο Σόουζα ανέλαβε ως επικεφαλής φωτογράφος του Λευκού Οίκου, είπε στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο: «Μόλις δείτε τη φωτογραφία πείτε, «Θεέ μου, είναι πραγματικά ο Πούτιν».
«Ένα μεγάλο λάθος», είπε ο Σόουζα στο Instagram, «δεν έπρεπε ποτέ να το πω αυτό, γιατί στην πραγματικότητα δεν είχε επαληθευτεί ποτέ».
Ο Guardian ανέφερε τότε ότι ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αρνηθεί ευθέως ότι η φωτογραφία έδειχνε τον μελλοντικό Ρώσο ηγέτη, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Δεν είναι αυτός».
Η ιστορία πήρε άλλη τροπή ένα μήνα αργότερα, όταν ο Σόουζα έλαβε μια καρτ ποστάλ με τη φωτογραφία του Ρέιγκαν στη διεύθυνση του σπιτιού του. Θυμήθηκε ότι ο Πούτιν ήταν κυκλωμένος με κόκκινο μαρκαδόρο και κάποιος είχε γράψει τη λέξη «κατάσκοπος» με ένα βέλος που τον δείχνει.
Ο φωτογράφος είπε ότι παρέδωσε την καρτ ποστάλ στη Μυστική Υπηρεσία, αλλά δεν είχε ποτέ κάποιο feedback γι’ αυτό.
Αυτό ταιριάζει με μια άλλη ανάμνηση που έχει ο Σόουζα από εκείνη την παλιά εκδρομή στην Κόκκινη Πλατεία.
Όπως είπε στο NPR το 2009, οι υποτιθέμενοι τουρίστες που ο Γκορμπατσόφ παρουσίασε τον Ρίγκαν έκαναν ιδιαίτερα αιχμηρές ερωτήσεις σχετικά με θέματα των ΗΠΑ, ερωτήσεις που δύσκολα θα έκαναν τουρίστες και όχι άτομα «δασκαλεμένα» για τη συγκεκριμένη δουλειά. Σύμφωνα με τον Σόουζα, στράφηκε σε έναν κοντινό πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας και είπε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτοί οι τουρίστες στη Σοβιετική Ένωση κάνουν αυτές τις αιχμηρές ερωτήσεις».
«Ω, αυτές είναι όλες οικογένειες της KGB», απάντησε ο πράκτορας.
Το μυστήριο είναι πιθανό να παραμείνει άλυτο χωρίς μια πλήρη και ειλικρινή δήλωση από τον ίδιο τον Πούτιν, κάτι που φαίνεται απίθανο. Ωστόσο, η δελεαστική πιθανότητα μιας τυχαίας συνάντησης μεταξύ κάποτε και μελλοντικών ηγετών θα εξασφαλίσει ότι η φωτογραφία του Σόουζα θα μελετηθεί ατελείωτα.