Οι αρχές της μεξικανικής πόλης Τσιουάουα προχώρησαν στην απαγόρευση της εκτέλεσης τραγουδιών που «προωθούν τη βία κατά των γυναικών», επικαλούμενες τα υψηλά επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το μέτρο στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μάρκο Μπονίγια, ο οποίος δήλωσε ότι τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση θα κυμαίνονται από 674.000 πέσος έως 1,244 εκατομμύρια πέσος (περίπου 40.000- 74.000 δολάρια).

«Η βία κατά των γυναικών έχει φθάσει σε επίπεδα που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πανδημία», δήλωσε ο Μπονίγια σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook, προσθέτοντας ότι σχεδόν το 70% των κλήσεων έκτακτης ανάγκης στην πόλη αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία, ιδίως κατά των γυναικών.

«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό και επίσης δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξομαλυνθεί», δήλωσε.

Τι ορίζει ο νόμος και πού θα εφαρμοστεί

Ο νόμος απαγορεύει την εκτέλεση τραγουδιών που προωθούν τη βία κατά των γυναικών, καθώς και τις διακρίσεις, την περιθωριοποίηση ή τον αποκλεισμό τους, δήλωσε ο Μπονίγια.

Θα εφαρμοστεί σε εκδηλώσεις που απαιτούν άδεια από το συμβούλιο, ανέφερε η δημοτική σύμβουλος Paty Ulate σε ανάρτησή της στο Facebook.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα καταβληθούν στο Instituto Municipal de Mujeres, έναν οργανισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης που εργάζεται για την ισότητα των φύλων, καθώς και σε ένα τοπικό καταφύγιο γυναικών, πρόσθεσε η ίδια.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook, η Ulate δήλωσε ότι οι πολίτες της πόλης «έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μια ζωή χωρίς βία». Στην πολιτεία Τσιουάουα έχουν σημειωθεί 24 γυναικοκτονίες, ή δολοφονίες με βάση το φύλο, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Μεξικού.

Δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος και οι αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν συγκεκριμένα καλλιτέχνες που θα στοχοποιηθούν.

Ποια είδη μουσικής είναι στο… στόχαστρο

Ωστόσο, μουσικά είδη όπως το reggaeton, θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο, αφού δέχθηκαν επικρίσεις από ορισμένους κύκλους για χυδαίους και σεξιστικούς στίχους.

Τα narcocorridos και corridos tumbados, είδη εγχώριας μεξικανικής μουσικής που συνδέονται με τη βία και το εμπόριο ναρκωτικών, θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν.

Η απαγόρευση στην Τσιουάουα έρχεται περίπου ένα μήνα αφότου ο Μεξικανός πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador επέκρινε τα corridos tumbados για την προώθηση της βίας και της χρήσης ναρκωτικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν θα απαγόρευε το είδος.

Από την άλλη πλευρά, οι τοπικές αρχές στην Τσιουάουα έχουν προχωρήσει στο παρελθόν σε περιορισμούς των μουσικών παραστάσεων.

Το 2012, η πόλη απαγόρευσε το δημοφιλές μεξικανικό συγκρότημα Los Tigres del Norte αφού το συγκρότημα έπαιξε τρία τραγούδια που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως narcocorridos. Στους διοργανωτές της εκδήλωσης επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 20.000 πέσος.

Η πόλη Τσιουάουα είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Τσιουάουα στο βόρειο Μεξικό. Η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, η Σιουδάδ Χουάρες, βρίσκεται στα σύνορα με τις ΗΠΑ και έχει γίνει συνώνυμο της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Διαβάστε ακόμη: