Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο. Η ζωή ακρίβυνε σημαντικά το τελευταίο έτος, τόσο στις πλούσιες χώρες όσο και στον υπόλοιπο κόσμο με τις τιμές των προϊόντων, σε πολλές περιπτώσεις, να καταγράφουν δραματική αύξηση.
Κάποιες πόλεις επλήγησαν περισσότερο από άλλες. Ο δείκτης Julius Baer Lifestyle Index κατατάσσει ετησίως τις πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο με βάση το κόστος διαβίωσης.
Πρωτιά για τη Σιγκαπούρη
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο δείκτη, η Ασία έρχεται πρώτη ως προς το κόστος της πολυτελούς διαβίωσης.
Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ως η ακριβότερη πόλη στον κόσμο, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση τη Σαγκάη, η οποία κατείχε την πρωτιά το 2022.
Ο δείκτης της Julius Baer, η οποία είναι ελβετική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, αξιολογεί το κόστος 20 προϊόντων και υπηρεσιών που συνδέονται με τον πολυτελή τρόπο ζωής, όπως τα κορυφαία οικιστικά ακίνητα, τα ακριβά αυτοκίνητα, οι πτήσεις σε επαγγελματική θέση και τα δείπνα σε «καλά» εστιατόρια.
Με βάση τις πιο πρόσφατες τιμές για το συγκεκριμένο «καλάθι» αγαθών, το Χονγκ Κονγκ μετακινήθηκε από την τέταρτη στην τρίτη θέση.
Η Μπανγκόκ ανέβηκε από τη 15η στην 11η θέση, ενώ η Ταϊπέι έπεσε από την τρίτη στην όγδοη θέση. Η Ζυρίχη και το Τόκιο έπεσαν επίσης από την έβδομη και την όγδοη θέση, αντίστοιχα, στην 14η και 15η θέση.
Ποιες πόλεις ακρίβυναν περισσότερο
Με αύξηση των τιμών της τάξης του 22%, οι κάτοικοι του Μαϊάμι βίωσαν με τον πιο δραματικό τρόπο τις συνέπειες της ακρίβειας, καθώς μέσα σε έναν χρόνο βρέθηκαν από την 18η στη δέκατη θέση.
Το Ντουμπάι αναρριχήθηκε από τη 14η στην έβδομη θέση, ενώ η Τζακάρτα από τη 19η στη 12η. Η Νέα Υόρκη σημείωσε επίσης άλμα, μετακινούμενη από την 11η στην πέμπτη θέση της λίστας με τις ακριβότερες πόλεις.
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στις τιμές αναλώσιμων προϊόντων, όπως το κρασί και το ουίσκι, καθώς και στις τιμές πολυτελών αυτοκινήτων και υπηρεσιών φιλοξενίας, αναφέρει η Julius Baer.
Καθώς η ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία ενισχύθηκε μετά την πανδημία, το κόστος αγαθών και υπηρεσιών όπως οι σουίτες ξενοδοχείων, οι πτήσεις και τα εκλεκτά γεύματα, αυξήθηκε αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα αίτια της ανόδου των τιμών συνδέονται με την αύξηση τους κόστους της ενέργειας, των πρώτων υλών και των αμοιβών του προσωπικού, καθώς και με την πορεία του πληθωρισμού, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις διακυμάνσεις των νομισμάτων.