Το Airports Council International, η ένωση των αεροδρομίων σε ολόκληρο τον κόσμο (ΑCI), δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια κατάταξη με τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του πλανήτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριάρχησαν στη λίστα, με τα μισά από τα αεροδρόμια στο top 10 να βρίσκονται στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η έκθεση του Airports Council International σημείωσε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των επιβατών, ο αριθμός των ατόμων που ταξίδεψαν το 2022 εξακολουθούσε να είναι μειωμένος τα προ της πανδημίας του Covid επίπεδα το 2019.

Το τοπ τεν με τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο

  1. Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (ATL)
  2. Dallas/Fort Worth International Airport (DFW)
  3. Denver International Airport (DEN)
  4. Chicago O’Hare International Airport (ORD)
  5. Dubai International Airport (DXB)
  6. Los Angeles International Airport (LAX)
  7. Istanbul Airport (IST)
  8. Heathrow Airport (LHR)
  9. Indira Gandhi International Airport (DEL)
  10. Paris Charles de Gaulle Airport (CDG)

Το διεθνές αεροδρόμιο Χάρτσφιλντ-Τζάκσον της Ατλάντα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας ως το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Το αεροδρόμιο παρουσίασε αύξηση 23,8% σε 93.699.630 επιβάτες το 2022.

Αν και το αεροδρόμιο κατατάχθηκε ως το πιο πολυσύχναστο, ο αριθμός των επιβατών του το 2022 εξακολούθησε να είναι κατά 15% λιγότερος από το 2019, σύμφωνα με την ACI.

Η μόνη χρονιά που το αεροδρόμιο της Ατλάντα δεν ήταν το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν το 2020, όταν το ATL ήρθε δεύτερο μετά το διεθνές αεροδρόμιο Guangzhou Baiyun στη νότια Κίνα.

Το Χάρτσφιλντ-Τζάκσον χρησιμεύει επίσης ως ο κύριος κόμβος της Delta Air Lines.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλας/Φορτ Γουόρθ ήρθε δεύτερο στη λίστα με 73,4 εκατομμύρια επιβάτες το 2022. Το αεροδρόμιο σημείωσε αύξηση 17,5% από το 2021, αν και η κίνηση ήταν μειωμένη 2,3% από το 2019.

Το αεροδρόμιο είναι ο μεγαλύτερος κόμβος της American Airlines. Το DFW είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στις ΗΠΑ μετά το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών.

Το DFW είναι τόσο μεγάλο που έχει ακόμη και δικό του ταχυδρομικό κώδικα. Καταλαμβάνει μεγαλύτερη επιφάνεια από ολόκληρο το νησί του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τη NASA.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντένβερ συμπληρώνει την τρίτη θέση της λίστας με 69.289.461 επιβάτες το 2022, αύξηση 17,8% σε σύγκριση με το 2021.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα δύο κορυφαία αεροδρόμια, το DEN σημείωσε αύξηση 0,4% στους επιβάτες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία το 2019. Το αεροδρόμιο είναι σημαντικός κόμβος τόσο για την United Airlines όσο και για την Frontier Airlines.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των κορυφαίων 20 πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων στον κόσμο κάθε χρόνο από το 2000, σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

Διαβάστε περισσότερα