Το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPÖ) αποτελεί, πλέον, την πρώτη δύναμη στην Αυστρία εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται στη χώρα το προσεχές διάστημα σε κρατιδιακό επίπεδο (για τη Βουλή, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας την 29η Ιανουαρίου) και εθνικό (εθνικές κάλπες, πριν από το τέλος του 2024).
Από 11% που συγκέντρωνε πίσω στα μέσα του 2020, το FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις 28% και ηγείται της προεκλογικής κούρσας, όπως σημείωσαν οι FT, σε σημερινή (10/01) ανάλυση. Στη 2η θέση ακολουθούν οι «Σοσιαλδημοκράτες» (SPÖ) με 25% και στην 3η, το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα (ÖVP) του νυν Καγκελαρίου, Καρλ Νεχάμερ, με 21%, ενώ, οι «Πράσινοι» βρίσκονται ακόμη πιο πίσω με 10%.
Στην αυστριακή συγκυβέρνηση, συμμετέχουν επί του παρόντος το ÖVP και οι «Πράσινοι».
Πέντε χρόνια έχουν περάσει, από όταν το FPÖ ήταν στη συγκυβέρνηση της Αυστρίας για τελευταία φορά, ως μικρός εταίρος στο πλευρό του ÖVP, στην ηγεσία του οποίου βρισκόταν τότε ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ωστόσο, εκείνο το κυβερνητικό «πείραμα» είχε ολοκληρωθεί μάλλον άδοξα για το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας», με τον τότε ηγέτη εκείνου, τον Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, να πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλο από το οποίο θα άρχιζε το τέλος τόσο της πολιτικής του καριέρας, όσο και εκείνης του Σεμπάστιαν Κουρτς.
Πλέον, πέντε χρόνια αργότερα, η αυστριακή ακροδεξιά «ανεβαίνει» ως δύναμη που μπορεί να εξαργυρώσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, με εφαλτήριο όσα προηγήθηκαν (τη δυναμική διαμαρτυρίας κατά των περιοριστικών μέτρων της πανδημικής περιόδου) και όσα εκτυλίσσονται την τρέχουσα χρονική περίοδο (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό).
Αν και δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, το FPÖ φαίνεται ήδη να επηρεάζει –με τη στάση του– κάποιες από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Την 8η Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση της Αυστρίας μπλόκαρε την ένταξη των Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, με την εν λόγω απόφαση να οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον φόβο του κυβερνώντος κεντροδεξιού ÖVP για την άνοδο του ακροδεξιού FPÖ, σύμφωνα με τους FT.
Η Αυστρία προχωρά σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για έλλειψη φυσικού αερίου
Διαβάστε ακόμη: