Η κρίση του CoV και η επακόλουθη οικονομική ύφεση ενδέχεται να κοστίσουν ιδιαίτερα ακριβά στην Αυστρία τα επόμενα χρόνια και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Δεξαμενής Σκέψης “Agenda Austria”, θα υπάρξει απώλεια ευημερίας περίπου 140 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο διάστημα έως το 2024.

Εάν συμπεριληφθούν οι δαπάνες που έπρεπε να δαπανήσει το κράτος για διάφορες ενισχύσεις, η ζημία αυξάνεται σε περισσότερα από 175 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της “Agenda Austria”, στης οποίας τους υπολογισμούς, οι προβλέψεις ανάπτυξης πριν από το ξέσπασμα της κρίσης συγκρίθηκαν με τις προβλέψεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

20 δις. χαμηλότερα

“Ακόμη κι αν ευελπιστούμε πως το τέλος του lockdown θα αποτελέσει την εκκίνηση για τη διαδικασία ανάκαμψης, η κρίση θα συνεχίσει να μας κοστίζει και μέσα στα επόμενα χρόνια τόσο σε οικονομική παραγωγή όσο και σε εισόδημα”, αναφέρει ο οικονομολόγος της δεξαμενής γνώσης Χάνο Λόρεντς, τονίζοντας ότι ακόμα και το 2024, η εγχώρια οικονομική παραγωγή θα είναι 20 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα από ό, τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο χωρίς CoV.

Μέσα στο 2020, τη χρονιά της πανδημίας του νέου κονονοϊού, η οικονομία της Αυστρίας συρρικνώθηκε κατά κάτι λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 6,6% σε πραγματικούς όρους, αντί του 7,4% που προέβλεπε ακόμη και στις αρχές Φεβρουαρίου το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Βιέννης.

5,7% η μείωση του ΑΕΠ

Όπως είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο γενικός διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Τομπίας Τόμας, ήδη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% ήταν χαμηλότερη της αναμενόμενης .

Παρόλα αυτά, η συρρίκνωση κατά 6,6% το 2020 συνολικά, ήταν η πιο εντυπωσιακή πτώση από το 1945, που σημαίνει ότι το ΑΕΠ ήταν κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο μειωμένο από ό, τι το 2009, το έτος της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, το γεγονός ότι, σε μια ευρωπαϊκή σύγκριση, η οικονομία της Αυστρίας χτυπήθηκε αρκετά σκληρά, οφείλεται ειδικότερα στην απότομη πτώση της οικονομικής επίδοσης, κυρίως στους τομείς της στέγασης και της εστίασης, των οποίων η συμβολή στην προστιθέμενη αξία είναι στην Αυστρία τρεις φορές υψηλότερη από ό, τι, για παράδειγμα, στη Γερμανία.

Υποχώρηση της Οικονομίας

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το πραγματικό ΑΕΠ ήταν στην Αυστρία κατά 2,7% χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ισχυρότερη μείωση τριμήνου ήταν πέρυσι κατά το δεύτερο τρίμηνο με μείον 10,7%, αλλά το επόμενο (τρίτο) τρίμηνο αυξήθηκε κατά 11,8%.

Από έτος σε έτος, το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2020, στη διάρκεια του πρώτου lockdown, με μείον 13,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του 2020 η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ) ανέμενε για πέρυσι μία υποχώρηση της οικονομίας της χώρας κατά 7,2%, προβλέποντας ταυτόχρονα μία σαφή ανάκαμψη κατά 4,9% για το 2021, ακόμη και εάν με αυτό, όπως τόνιζε σχετικά, για πολύ καιρό δεν θα μπορεί να επιτευχθεί το επίπεδο πριν από την κρίση του κορονοϊού