Ανατρεπτική είναι μια μελέτη Αυστραλών γιατρών για τον κορωνοϊό, καθώς εξηγούν πως long COVID δεν διαφέρει από τα άλλα σύνδρομα που εκδηλώνονται μετά τις ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και εισηγούνται να σταματήσει η χρήση του όρου, διότι υποδηλώνει ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και μπορεί να δημιουργεί υπερεπαγρύπνηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει ως long COVID ή post COVID την ύπαρξη συμπτωμάτων τρεις ή περισσότερους μήνες μετά την αρχική λοίμωξη από τον κορωνοϊό, που δεν εξηγούνται από άλλη αιτία. Ωστόσο, η νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είχαν εκδηλωθεί κατά την αρχική λοίμωξη και να συνεχίζονται. Ή μπορεί να εκδηλωθούν για πρώτη φορά μετά την αρχική ανάρρωση. Ενδέχεται επίσης να έχουν εξάρσεις και υφέσεις, ενώ γενικώς επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα του πάσχοντος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες από το Queensland Health, τον δημόσιο τομέα Υγείας της πολιτείας του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία, αναφέρουν πως και μετά τη γρίπη δημιουργούνται ανάλογα προβλήματα.

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα συμπτώματα που περιγράφουν μετά την COVID-19 μερικοί ασθενείς, είναι αληθινά. Αυτό δεν αμφισβητείται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος του Κουήνσλαντ Dr. John Gerrard. «Αυτό που λέμε είναι ότι η συχνότητα αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι μεγαλύτερη μετά την COVID-19 απ’ ό,τι με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Επομένως η χρήση του όρου long COVID είναι παραπλανητική και πιστεύω επιβλαβής».

Διαβάστε ακόμη: