Με κόκκινο χρώμα θα φωταγωγηθεί το Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης, για να σηματοδοτήσει τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1916-1923), μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας.

Το κόκκινο φως στο ελληνικό κέντρο συμβολίζει τους 350.000 πεσόντες Πόντιους που σφαγιάστηκαν από τον τουρκικό στρατό. Η πρωτοβουλία έγινε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων και της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, εξέφρασε τα βαθιά του συναισθήματα:  «Η γιαγιά μου γεννήθηκε στην Τραπεζούντα της Μικράς Ασίας, την έδιωξαν από το σπίτι της και ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Το θάρρος, η ισχυρή ηθική της και η εξαιρετική της εσωτερική δύναμη, ήταν αξιοσημείωτα. Η γιαγιά μου πάλεψε και δούλεψε σκληρά όλη της τη ζωή και μεγάλωσε μόνη της 4 παιδιά στην Καστοριά. Έβλεπε τη γενοκτονία και οι πληγές της δεν επουλώθηκαν ποτέ. Όταν μετακόμισε στην Αυστραλία για να με μεγαλώσει, ένα πράγμα που θυμάμαι έντονα ήταν ότι μου μιλούσε στην ποντιακή διάλεκτο. Μετά από τόσα χρόνια, θυμάμαι ακόμα τα λόγια της, έλεγε:

«Μπιλ, δεν μπορώ να μιλήσω πραγματικά για αυτό που μου συνέβη, αλλά ας προχωρήσουμε, πάντα προχωράμε μπροστά». Αυτές οι αναμνήσεις την ακολούθησαν και το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα είναι να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη μνήμη όλων εκείνων των αθώων θυμάτων που υπέφεραν και έχασαν τη ζωή τους. Η απόφασή μας σήμερα, να φωτίσουμε το ελληνικό κέντρο με κόκκινο φως, είναι να για ξέρουν όλοι ότι η γενιά μας και οι επόμενες γενιές δεν θα ξεχάσουν ποτέ».