Η 19η Μαΐου είναι ημέρα κατά την οποία τιμάται η Γενοκτονία των Ποντίων και όπως αναφέρει και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, στο μήνυμά του για την ημέρα μνήμης, υπάρχει «ένα διαρκές χρέος διατήρησης της ιστορικής μνήμης».

«Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και μια από τις πλέον τραγικές σελίδες στην ιστορία ολόκληρου του ελληνισμού, μας υπενθυμίζει το διαρκές χρέος μας απέναντι στην ιστορία, απέναντι στις γενιές που έφυγαν αλλά και σε αυτές που θα έρθουν. Το χρέος μας να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη. Η μνήμη της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού λειτουργεί ακόμη ως μια διαρκής υπενθύμιση, όχι μόνο για τους απανταχού Έλληνες αλλά για όλους τους πολίτες του κόσμου, της ανάγκης για σεβασμό, δικαιοσύνη και ειρήνη», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ στο μήνυμά του, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο, μέσα από δράσεις που υλοποιεί, στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

«Ο ποντιακός ελληνισμός βίωσε τη φρίκη της εξόντωσης»

«Ήδη, από το 2017 λειτουργεί στο ΑΠΘ η Έδρα Ποντιακών Σπουδών, ενώ έχει συσταθεί και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτελείου, με στόχο τη διεπιστημονική μελέτη και την έρευνα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των Ελλήνων του Πόντου και τη διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού», εκφράζει.

Και καταλήγει στο εξής:  «Ο ποντιακός ελληνισμός βίωσε τη φρίκη της εξόντωσης, βίωσε λεηλασίες και ωμότητες, βίωσε την εκρίζωση και τον εκτοπισμό. Δεν ξέχασε, δεν ξεχνά. Διατήρησε και διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική του μνήμη, τον δυναμισμό και την πλούσια παράδοσή του. Μέριμνά μας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι να διαφυλάξουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά».

«Ημέρα θλίψης, ημέρα πένθους»

«Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας συνεχίζεται», δηλώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών,  αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, οποίος παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση του δήμου Παύλου Μελά για τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Σήμερα οι σκέψεις μας πάνε στις 19 Μαΐου του 1919. Ημέρα θλίψης και ημέρα πένθους. Οι σκέψεις μας ταξιδεύουν στα τάγματα εργασίας, στις πυρπολήσεις περιουσιών των αδελφών μας Ελλήνων του Πόντου, στις λεηλασίες, στην τρομακτική προσπάθεια των Τούρκων να εκτοπίσουν, να αφανίσουν τους Έλληνες και τις περιουσίες τους».

Αυτό τονίζει ο κ. Καλαφάτης, μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή, στην Πολίχνη. «Είναι χρέος μας να κρατάμε τη μνήμη αυτή ζωντανή. Συνεχίζεται αταλάντευτα και αδιαπραγμάτευτα η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται και θα επιμένει», προσθέτει.
Να σημειωθεί πως η τελετή πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Δήμου Παύλου Μελά, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και συνδιοργανώθηκε με τους ποντιακούς συλλόγους «Ένωση Ποντίων Πολίχνης», «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης», «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης», με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω Covid-19.