Η Αυστραλία απέδωσε σε έναν Ρώσο χάκερ, τον Αλεξάντρ Ερμάκοφ, μια τεράστια κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε το 2022 επιβάλοντας του σειρά «πρωτοφανών» κυρώσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που η αυστραλιανή κυβέρνηση ταυτοποιεί έναν κυβερνοεγκληματία και επιβάλει κυβερνοκυρώσεις αυτού του τύπου. Και δεν θα είναι η τελευταία», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Κλερ Ο’ Νιλ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι αρχές της Αυστραλίας πιστεύουν ότι ο Ερμάκοφ είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ασφαλειών υγείας Medibank.

Η Medibank έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης τον Νοέμβριο του 2022 με αποτέλεσμα να αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι απόρρητοι ιατρικοί φάκελοι περίπου 9,7 εκατ. ανθρώπων, ανάμεσά τους του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι, σε μια από τις χειρότερες κλοπές δεδομένων που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Αρχικά οι χάκερς είχαν ζητήσει 10 εκατ. δολάρια για να μην δημοσιεύσουν τα στοιχεία των πελατών της Medibank, ποσό που τελικά μειώθηκε στα 9,7 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία είχε αρνηθεί να καταβάλει τα λύτρα. Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Αυστραλίας υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι για την επίθεση ευθύνονται Ρώσοι χάκερς. Οι Αυστραλιανές αρχές είχαν συνδεσεί την επίεθση με την ομάδα κυβερνοπειρατών REvil και επειτα από 18 μήνες ερευνών αποφάσισαν να κατονομάσουν ως υπεύθυνο της επίθεσης τον Αλεξάντρ Γκεναντίεβιτς Ερμάκοφ που ήταν γνωστός με τα ψευδώνυμα blade_runner και JimJones.

Όπως εξήγησε η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ εναντίον του Ερμάκοφ,  έχουν επιβληθεί αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, αλλά και απαγόρευση ταξιδίων.

Βάσει των οικονομικών κυρώσεων, η παροχή πόρων στον Ερμάκοφ όπως και «η διαχείριση ή η χρήση των ενεργητικών του θεωρούνται ποινικά αδικήματα, τα οποία θα τιμωρούνται με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξης», εξήγησε η Ουόνγκ. Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας του εντόπισαν τον Ερμάκοφ με τη βοήθεια των αμερικανικών υπηρεσιών (NSA και FBI) καθώς και της βρετανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (GCHQ).

«Ο Ερμάκοφ δεν είναι πλέον ανώνυμος», υπογράμμισε ο Μαρλς, εξηγώντας ότι για την ταυτότητά του έχουν ενημερωθεί όλες οι υπηρεσίες Πληροφοριών παγκοσμίως.

Πάντως, όπψς αναφέρουν οι ρωσικές αρχές η ομάδα REvil εξαρθρώθηκε το 2022.

Διαβάστε ακόμη: